Átalakulóban a vezetői szerkezet

2021-10-28 06:00
Zajlanak a gondos előkészületek az Állami Számvevőszék vezetői szerkezetének átalakításában.  Mindennek megvan a rendje és sorrendje. Ennek megfelelően jelenleg is folyik a munkafolyamatok és feladatok felülvizsgálata, illetve újragondolása, valamint az új vezetői struktúra hangsúlyainak meghatározása, megalapozása.
Két héttel ezelőtt írtam azon vezetői dilemmámról, amelynek következtében úgy gondolom, hogy szükség van változásokra az ÁSZ jelenlegi vezetői szerkezetét illetően.
 
Az Országgyűlés határozatai, a megváltozott külső környezet, a pandémia okozta felgyorsult digitalizáció, az ellenőrzések lefedettségének növekedése, a teljesítményellenőrzések és elemzések nagy számú indítása, illetve az ellenőrzött szervezetek vezetőinek támogatása mind-mind olyan tevékenységek, amelyek egyre nagyobb fokozatot igényelnek az ÁSZ-tól.
 
Ennek érdekében az elmúlt időszakban felül kellett vizsgálnunk a meglévő feladatokat, illetve át kellett gondolnunk a megújult stratégiának és a meghatározott céloknak megfelelő vezetői struktúra kialakítását, úgy, hogy közben arra is figyelemmel kellett lennünk, hogy az ÁSZ továbbra is takarékosan tudja folytatni a munkáját.
 
A Parlament még áprilisban változtatta meg az ÁSZ törvényt, amelynek keretein belül alkalom nyílt arra, hogy az elnök még egy alelnököt jelöljön ki. Ez egy rendkívül fontos lehetőség lehet az Állami Számvevőszék elnökének munkájának elősegítése, illetve az általa irányított szervezet működésének még hatékonyabbá tétele érdekében.
 
Mindez áprilisban történt, most pedig már október vége van.  Közel fél éve szembesültem tehát először ezzel a kérdéssel, ami természetesen azóta is foglalkoztat. Úgy gondolom, hogy a Parlament részéről ez mindenképpen egy támogató lépés volt, amellyel egy újabb ajtó nyílt ki számunkra tanácsadó szerepünk megerősítésére.
 
Az új célok, az új feladatok és a digitalizációs munkakörnyezet mindenképpen új kihívásokat és természetesen többlet vezetői kapacitást, szakértelemet jelentenek az ÁSZ számára.
 
Ezen gondolatok mentén tehát elkezdődött a belső egyeztetés az átalakításról, a feladatellátásról, valamint az összeférhetetlenség kérdéseinek rendezéséről. Nyilvánvaló tehát, hogy hosszabb ideje zajlanak a gondos előkészületek az ÁSZ vezetői szerkezetének átalakításában.