Az aranyműves boltja

2021-09-09 00:00
Véget ért a nyár, elkezdődött az iskola, ezzel pedig lassan visszatérnek a megszokott hétköznapok is. Ismét fontossá válik, hogy időnként kiszakadjunk a rutinból és időt szánjunk a pihenésre, feltöltődésre. Számomra a színházi élmények, illetve a kulturális programok teszik színesebbé a dolgos napokat, így nagy örömmel vettem részt a Szikora János rendezésében, az Eiffel Műhelyszínházban bemutatott, Az aranyműves boltja című előadáson.
A színdarab egyik különlegessége, hogy Karol Józef Wojtyła, későbbi II. János Pál pápa a dráma írója. Az Opera előadásában a szerzővel barátságot ápoló, mindig különleges hangzásvilágot létrehozó, a közelmúltban elhunyt kortárs lengyel zeneszerző, Krzysztof Penderecki művei kísérik a prózai színészek játékát.
 
A verses dialógus középpontjában három pár áll, akik jegygyűrűért mennek az aranyműves boltjába. A filozofikus szöveg a párok történetének bemutatásán keresztül járja körül a szeretet és a házasság szentségének témáját, ezeken keresztül beszél az emberi kapcsolatok sokféleségéről és változékonyságáról, a választás lehetőségéről, valamint az összetartozás és a szeretet fontosságáról.
 
A szerző nem tanmesét vagy példabeszédet fogalmaz meg, sokkal inkább kérdéseket és kétségeket mutat fel. Úgy gondolom, hogy a házasság és az emberi kapcsolatok témája mindig időtálló és aktuális, ezért őszintén ajánlom ezt a kiváló színdarabot.