Domokos László

Az ÁSZ a szülők oldalán áll

2021-06-24 08:40
Ki kell elégíteni szülők igényeit és az oktatásnak meg kell teremteni a feltételeit az elmaradt tananyag pótlására. Örömmel fogadtam az oktatási tárca ezirányú lépését, amely során még a nyáron és ősszel is lehetőséget biztosít a diákok felzárkóztatására.
2020. év alapjaiban változtatta meg a világot. A pandémia az élet minden területére begyűrűzött, amely az oktatást sem kímélte.
 
Bár a Kormány igyekezett gyorsan reagálni és késedelem nélkül átállni a tantermen kívüli, digitális munkarend szerinti oktatásra, azonban a családok, a pedagógusok felkészültsége és a technikai feltételek és képességek miatt eltérő szinten tudott megvalósulni a távoktatás ezen formája.
 
Két oktatási tanévvel a hátunk mögött bizonytalan szülőket és gyerekeket látok. Több ezer édesanya aggódik azon, vajon milyen tudással gyarapodtak a gyerekek ez idő alatt, mennyi mindent és hogyan fogják ezt pótolni a gyerekek.
 
Az oktatás azért van, hogy tudást adjon át a gyerekeknek, hogy sikeresek legyenek az életben és versenyképes tudással bírjanak a jövőben. Úgy gondolom, az tud igazán sikeres lenni, aki a tananyagot elsajátítja. A jövő generációjának tudása, ismeretei, cselekedetei meghatározzáka későbbi életüket, gondolkodásukat és munkájukat. Ne felejtsük el, hogy az ezredfordulós nemzedék nemsokára többségben lesz a munkaerőpiacon.
 
Egyetértek Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkárral és üdvözlöm azt a lépést, hogy felismerték, szükség van a gyerekek felzárkóztatására és a szülői igények alapján elkezdték az oktatás pótlását.
 
oktatas
 
Az Állami Számvevőszéknél folyamatban van a digitális oktatás értékelése, amely keretében közvélemény-kutatást is végeztünk az általános iskolás és középiskolás gyermekek szülei körében a digitális, tantermen kívüli munkarendben megvalósuló oktatással kapcsolatban. Előzetesen elmondhatom, hogy indokolt a kimaradt tudás pótlása, hiszen egyrészt már több mint 10 ezer szülő igényelte ezt a plusz oktatást, másrészt a felmérés tapasztalatai, a szülői vélemények is abba az irányba mutatnak, hogy az órák hiányosan lettek teljesítve. Úgy vélem az iskolának támogatást kell adnia a szülőknek, meg kell teremtenie számukra a lehetőséget, hogy igénybe vegyék a felkészítést, amelyet önkéntes alapon kellene teljesíteni. A pedagógusok személyes felelőssége, hogy a felnövekvő nemzedék számára biztosítsa az oktatói tanrendben meghatározottakat, melynek kiemelt szerepe van hazánk gazdasági versenyképességéneknövelésében.