Az ÁSZ olvasói a hangya életmódot választották

2020-06-24 09:49
A nők a válsághelyzetben is nagy figyelmet fordítottak a háztartásban a pénzügyekre, illetve a háztartás pénzügyi stabilitásának biztosítására – ezt mutatja az a gyorsfelmérés, amelyet az ÁSZ a Pénzügyi Tudatosság Facebook oldalának olvasói körében végzett.
Domokos László vallja, hogy a kialakult válsághelyzetben is fontos volt, hogy az ÁSZ értéket közvetítsen, és a nehéz időszakban is minél többször felhívja a figyelmet a pénzügyi tudatosságra. Ennek egyik állomása az a felmérés, amelyet az ÁSZ a háztartások megváltozott pénzügyi magatartásáról készített.
 
A felmérés célja annak a vizsgálata volt, hogy a járványügyi helyzet miként befolyásolta az emberek, a háztartások pénzügyi szokásait, magatartását, arra milyen válságkezelő megoldásokkal reagáltak. A felmérés három fő területre fókuszált: a kérdések a családi költségvetést, a megtakarításokat és a hitelfelvételt érintették.
 
A kérdőívet 440-en töltötték ki, amely alapján elmondható, hogy a legnagyobb arányban pénzt félre tevő fogyasztók családban élő, 35-45 éves korosztályba tartozó hölgyek, akik nagyobb figyelmet fordítottak a háztartásban a pénzügyeikre.
 
szamolas_dlre
 
Domokos László örömmel látta az adatokból, hogy a válaszadók 68 %-a visszafogta a költéseit a járvány időszakában, illetve 54 % vallotta azt, hogy készít költségvetést, miközben szinte ugyanannyian tervezték át a költségvetésüket a járvány hatására, mint amennyien nem foglalkoztak ezzel. Ebből az a következtetés vonható le, hogy valószínűleg a költségvetést készítők azok, akik újra tervezték kiadásaikat és bevételeiket. Vagyis akinek beépült a mindennapjaiba a tervezés mint szokás, az egy válsághelyzetben is úgy reagál, hogy tervezéssel indít. Ami azért egy jó hír, mert Domokos László is azt vallja, hogy a jó gazdálkodás alapja a pénzügyi tervezés, hiszen ez az, ami kiszámíthatóságot és biztonságot jelent a családok számára.
 
A megkérdezettek közel fele nem élt a hitelfizetési moratóriummal, és elég nagy arányban, 41 %-ban nyilatkoztak úgy, hogy nem is érinti őket, tehát nincs hitelük.
 
Az ÁSZ elnöke pozitívumként értékelte, hogy a válaszadók 85 %-ának vannak megtakarításai, rendszeresen tesznek félre, és a járvány ellenére a válaszadók 63 %-a nem változtatott megtakarításai szokásaikon, tehát a járvány ellenére is tovább tudtak takarékoskodni.
Összességében elmondható, hogy az ÁSZ Pénzügyi Tudatosság Facebook oldalának olvasói közül a kitöltők pénzügyileg tudatosak, felkészültek, terveznek és fegyelmezettek. A kutatás visszaigazolta, hogy az OECD kutatással ellentétben a válaszadók nem a tücsök, hanem a hangya életmódot választották.
 
Domokos László úgy véli, a jövőben is fontos a társadalom pénzügyi tudatosságának fejlesztése, a helyes pénzügyi döntések támogatása, amelyek alapvetően érintik és befolyásolják a háztartások életét, jövőjét.
 
A gyorsfelmérés eredményét itt olvashatja el.