Az ÁSZ rugalmasan alkalmazkodott a megváltozott körülményekhez

2020-12-17 14:29
Az Állami Számvevőszék hagyományos, az ünnepeket megelőző évzáró állománygyűlése idén az online térben valósult meg. A rendezvényen elmondott beszéd mindig különös jelentőséggel bír számomra, azonban idén a járvány okozta személyes érintkezések és megbeszélések hiányában talán még az előző éveknél is fontosabb volt, hogy munkatársaim munkáját megköszönve, összegezzem az elért eredményeket és előrevetítsem a jövő évi célokat.
Ez az év több szempontból is különleges volt a számunkra, mivel ebben az évben az Állami Számvevőszék már 150 éve a közpénzek őre és 30 éve a demokrácia pénzügyi garantőre. A jubileumi évet bár beárnyékolták a COVID-19 járvány kihívásai, az Alaptörvény alkalmazása különleges jogrend esetén sem függeszthető fel, ezért az Állami Számvevőszék a jogállami kereteknek megfelelően, a munkatársak kitartó és áldozatos munkájának eredményeképp végezte és továbbra is végzi a törvényekben meghatározott feladatait.
 
Visszatekintve a 2020. év jelentette változásokra egy afrikai közmondás jutott az eszembe miszerint: „Szelíd tenger még sose nevelt jó tengerészt”. Az idei évet feldúló, a munkakörnyezetet befolyásoló viharok bár kezdetben váratlanul érhettek minket, azonban úgy érzem, hogy az ÁSZ válságkezelési törekvései következtében kezelhető szintűre szelídültek.
 
Az idei év számos kihívása közül talán az egyik legnehezebb a munkakapcsolatok online térbe történő áthelyeződése volt. Az ÁSZ a digitális transzformációra évek óta, szisztematikus munka keretében készül, és ez megteremtette annak a lehetőségét, hogy gyorsan tudjunk reagálni.
 
 
600_IMG_0018
 
A járványhelyzetre való tekintettel át kellett strukturálnunk a feladatainkat, újra kellett gondolnunk az ellenőrzési terveinket, a funkcionális egységek feladatellátását, mindezt a változásmenedzsment elveinek maximális figyelembevételével. Egy éve még nem sejtettük, hogy átalakulnak majd a munkafolyamataink, hogy a dokumentumokat döntően elektronikusan fogadjuk és továbbítjuk, valamint, hogy a papírfogyasztásunk is drasztikusan csökken.
 
Elmondhatom, hogy felkészülten fogadtuk a világjárványt, képesek voltunk proaktívan reagálni a váratlan változásokra. Azt hiszem, talán erre vagyok a legbüszkébb. Az alkalmazkodóképességünkre. Vezető kollégáimmal, illetve az ÁSZ minden munkatársával együtt olyan szervezet hoztunk létre, és olyan szervezetet működtetünk, amely képes volt alkalmazkodni a gyökeresen megváltozott körülményekhez. Rendkívül rugalmasan reagáltunk a világjárvány okozta változásokra.
 
A 2020. év sok szempontból a hagyományokkal való szakítást jelentette. Ez nemcsak a munkavégzés területén mutatkozott meg, hanem az ÁSZ egész szervezeti tevékenységében is. Az elmúlt években megszilárdítottuk az alaptevékenységünk ellátását, tehát az ellenőrzések és elemzések végzését, és elkezdtük egy, ugyan már létező funkció – a tanácsadó terület – tudatos irányítását, fejlesztését, továbbépítését. Ez a folyamat az elmúlt hónapokban szintén felgyorsult.
 
Mindezen változások és eredmények tükrében a 2021. év fő céljának jelöljük ki az ÁSZ feladatait és tevékenységét szabályozó törvények előírásainak további, szélesebb körű meghaladását, illetve az ellenőrzési lefedettség, az Országgyűlést és a Költségvetési Tanácsot támogató elemzések, valamint az ÁSZ munkájának hasznosulását növelő tanácsadói tevékenység tekintetében is!