Domokos László

Az önkormányzatok szívesen fogadják az ÁSZ szakmai iránymutatásait

2021-03-18 00:00
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) után a Megyei Jogú Városok Szövetségével (MJVSZ) is egyeztettem az önkormányzatokat érintő aktuális kérdésekről. A videókonferencia-beszélgetés keretében Szita Károllyal, az MJVSZ elnökével, illetve Kaposvár Megyei Jogú Város polgármesterével találkoztam, beszélgetésünk fő témája pedig az önkormányzatok korrupció elleni védettsége volt.
 
A járványhelyzet súlyosbodásával párhuzamosan az önkormányzatokra nehezedő teher is folyamatosan növekszik. Ezért különösen fontos, hogy fokozott figyelemmel kísérjük az önkormányzatok működését, rendkívül felelősségteljes tevékenységüket pedig a rendelkezésünkre álló szakmai tudással és tapasztalattal támogassuk. Ennek megfelelően az egészségügyi veszélyhelyzetben az Állami Számvevőszék kiemelt hangsúlyt fektet a törvényben meghatározott tanácsadó, tudásmegosztó tevékenységére.
 
DL_megyei jogu varosok
 
Nem tudom elégszer hangsúlyozni, hogy az ÁSZ elsődleges célja nem a hibák keresése, hanem hogy építő jellegű munkájával iránymutatást nyújtson a közpénzt felhasználó intézményeknek. Mindezt szem előtt tartva értékelte a Számvevőszék – története során először - egyidejűleg az összes magyarországi önkormányzat és hivatalaik integritását, korrupció elleni védettségét, illetve a működést meghatározó lényeges szabályozási környezetük kialakítását. Az értékelés eredményéről úgynevezett tanácsadó levelet küldtünk az önkormányzatok első számú vezetőinek, amelyben rámutattunk azokra a területekre és dokumentumokra, amelyek meghatározók a közpénzek szabályszerű, átlátható és elszámoltatható felhasználása szempontjából.
 
Nagyon pozitív tapasztalat az a számunkra, hogy az elmúlt hetekben az önkormányzati vezetők, így a megyei jogú városok vezetői is komoly erőfeszítéseket tettek az általuk irányított önkormányzatok integritásának további erősítése érdekében. Számunkra ez azt jelenti, hogy az önkormányzati vezetők döntő többsége elkötelezett az ÁSZ tapasztalatainak, illetve iránymutatásainak hasznosítása érdekében, így hozzájárulva a korrupciós veszélyek csökkentéséhez. Ez pedig a jelenlegi, kihívásokkal teli helyzetben rendkívül fontos.
 
SzitaKaroly
 
Ezen megállapításunkat erősítette meg a megyei jogú városok képviseletében Szita Károly is, aki elmondta, hogy az egészségügyi veszélyhelyzet időszakában nagy teher és felelősség nehezedik az önkormányzatokra, így a szabályszerű gazdálkodásnak és a rendelkezésre álló források eredményes felhasználásának kiemelt jelentősége van. Ehhez kapcsolódóan, Szita Károly az önkormányzatok beruházási tevékenységéről és a Modern Városok Program keretében megvalósuló jelenleg is folyamatban lévő, valamint előkészítés alatt álló beruházásokról is beszélt az egyeztetés során. Az MJVSZ elnökeke biztosított arról, hogy az önkormányzatok szívesen fogadják az ÁSZ szakmai iránymutatásait.
 
Végezetül pedig örömmel értettünk egyet abban, hogy a járványhelyzetben kiemelt jelentősége van az ÁSZ és a megyei jogú városok közötti együttműködésnek, amely bízom benne, hogy a jövőben is közös céljaink elérésének kulcsa lesz.