Az otthonfelújításhoz erősíteni kell a családi menedzsmentet

2021-03-08 14:24
Ebben az évben az Otthonteremtési Program révén sok család számára válik elérhetővé az ingatlanfelújítás. A lehetőség bár valóban előnyös, fontos, hogy az igénylés előtt mindenki tájékozódjon, tervezzen és takarékoskodjon. A családi pénzügyminiszter mellé családi menedzserre is szükség van, aki szervezi, felügyeli a felújítás egész folyamatát.
Az Otthonteremtési Program keretében azokat a gyermeket nevelő vagy váró háztartásokat szeretné támogatni az állam, akik az elkövetkezendő időszakban ingatlanuk korszerűsítését tervezik. Január elsejétől ugyanis a felújítás során felmerülő költségek felét – legfeljebb 3 millió forintot – visszaigényelhetnek azok, akik egy szerződéssel, valamint számlákkal tudják igazolni a munkálatok elvégzését, valamint az ehhez kapcsolódó kiadásokat.
 
A támogatást jó lehetőségnek gondolom, hiszen kedvező feltételekkel vehető igénybe, ráadásul a társadalom széles rétegének nyújthat érdemi segítséget otthonaik korszerűsítésére. A jelenlegi helyzetben szintén fontos, hogy az ingatlanfejlesztéssel összefüggő munkálatok iránti kereslet hatására javulhat az építőiparban a foglalkoztatottság, a számlák iránti megnövekedett lakossági igény pedig a gazdaság fehérítéséhez járul majd hozzá.
 
 
otthonfelujitas
 
Nem szabad azonban megfeledkeznünk a kockázatokról sem. Mindig anyagi lehetőségeink ismeretében tervezzünk felújítást. Ugyan a költségének 50%-a visszaigényelhető, törekedjünk arra, hogy ez a pénzösszeg megtakarításként rendelkezésre álljon. Mérjük fel ingatlanunk állapotát, majd mérlegeljük, hogy milyen munkákra érdemes igénybe venni a támogatást. Nagyon fontos, hogy körültekintően válasszunk szakembert és előtte tájékozódjunk az árakról, könnyen lehet ugyanis, hogy a számlázási igény miatt meredeken szeretnék emelni majd az árakat a felújítás során. Ezért is fontos a felújítás tárgyának sorrendbe állítása és szakaszolása mellett tartalékot hagyni a meghatározott pénzügyi kereten belül, hogy be lehessen fejezni az egyes felújítási részterületeket.
 
Korábban azt mondtam, hogy minden családban legyen egy pénzügyminiszter, aki átlátja a háztartás pénzügyi helyzetét. Most azt javaslom, hogy minden pénzügyminiszter nevezze ki maga mellé a családi menedzsmentet is, akik szervezik, felügyelik a felújítás egész folyamatát. Láthatjuk ugyanis, hogy az ingatlankorszerűsítés összetett vállalás, ezért elengedhetetlen, hogy folyamatosan tájékozódjunk, tervezzünk, mérlegeljünk és csak ezek után hozzunk döntéseket.
 
Összességében azt gondolom, hogy az Otthonteremtési Program egy remek kezdeményezés, azonban ahhoz, hogy kockázatmentesen igénybe vehető legyen, fontos lenne kialakítani egy fogyasztóbarát felújítási szerződésmintát és készíteni egy alapos kalkulációt. Ez garanciaként szolgálhatna arra, hogy mindenki ugyanazokkal a kedvező és biztonságos feltételekkel juthasson hozzá a program által kínált lehetőségekhez.