Domokos László

Befektetések a járvány idején

2020-12-01 09:32
Nem lehet elégszer hangsúlyozni pénzügyeink tudatos tervezésének a fontosságát, amelyre a COVID-19 világjárvány okozta válsághelyzet csak még inkább rávilágított. Bár mindenki számára nehéz ez az időszak, kétségtelen, hogy könnyebben vészelik át azok, akik nem aggódnak az anyagi biztonságuk miatt. A tervezést és a takarékoskodást azonban sosem késő elkezdeni.
A járványhelyzetben mindannyian szorongunk, hiszen amellett, hogy saját magunk és szeretteink egészségét féltjük, nap mint nap tapasztaljuk a körülöttünk lévő világ bizonytalanságait. Ezekben a kiszámíthatatlan, folyamatosan változó mindennapokban adhat biztonságérzetet a tudat, hogy alapos tervezés és megfontolt pénzügyi döntések nyomán fel vagyunk készülve anyagilag egy válsághelyzet áthidalására is.
 
A megtakarítások biztonságot nyújtanak a nehezebb időszakokban, emellett pedig anyagi lehetőségeink bővüléséhez is hozzájárulhatnak. Érdemes tehát olyan megtakarítási formákat is megfontolni, amelyek révén nem csupán megőrizni, de gyarapítani is tudjuk félretett pénzünket. Az alaposság és a körültekintés azonban befektetéseink tervezésekor is elengedhetetlen, különösen napjainkban, amikor mindannyian kiszolgáltatottabbak vagyunk. Éppen ezért fontos, hogy okosan döntsünk és olyan befektetési formát válasszunk, amely lehetőségeinket és céljainkat tekintve is a legmegfelelőbb. Ehhez viszont ismernünk kell az olyan alapfogalmakat, mint a kockázat, likviditás, tőke- és hozamgarancia. Ebben igyekszem most elkalauzolni az olvasót.
 
Minél kisebb a kockázat, annál kisebb annak az esélye, hogy a befektető károsul, azonban minél kisebb a kockázat annál kisebb lehet a hozam.
 
A likviditás a megtakarítás gyors mozgósíthatóságát jelenti, azaz hogy milyen gyorsan lehet egy eszközt készpénzre váltani.
 
A tőkegarancia előre meghatározott feltételek mellett garantálja, hogy a befektető semmilyen esetben sem veszítheti el a befizetett értéket, tehát annál kevesebbet, mint amit befizettünk akkor sem kaphatunk, ha a befektetés rosszul sül el.
A hozamgarancia által egy adott százaléknyi kamatot akkor is kap a befektető a befektetése után, ha a befektetés rossz irányba indul el, tehát garantáltan többet kapunk vissza, mint amennyit befektettünk.
 
Láthatjuk tehát, hogy számos szempontot kell mérlegelnünk, mielőtt döntést hozunk. Például amennyiben tőkegarantált és hozamgarantált befektetési terméket választunk, tisztában kell lenni azzal, hogy a maximális hozamígéret csökkeni fog. Ha azonban csak tőkegarantált pénzügyi terméket választunk, a befektetési hozamígéret ugyan növekszik majd, ám fennáll a kockázata annak, hogy befektetésünk nem hoz hozamot. Végül csak a befizetésünket kapjuk vissza.
 
Bármilyen befektetési forma mellett is döntünk, célunk mindig háztartásunk anyagi biztonságának megteremtése legyen. Készítsünk befektetési tervet, amiben határozzuk meg a befektetés célját, időtávját és a kockázatvállalási hajlandóságunkat. A termék kiválasztása előtt pedig mindenképpen tájékozódjunk és ne fektessük az összes pénzünket egy befektetési opcióba, osszuk meg több lehetőség között, ezáltal a kockázatot is csökkenteni tudjuk.