Bilaterális találkozó a Lengyel Számvevőszék elnökével

2020-12-18 14:18
Marian Banaś, a Lengyel Számvevőszék elnöke kezdeményezte azt a bilaterális találkozót, amelynek keretében az INTOSAI-EUROSAI égisze alatt folytatott számvevőszéki együttműködés előmozdításáról egyeztettünk. A találkozó keretében egy együttműködési megállapodást is aláírtunk, amely révén tovább erősödhet a két ország legfőbb ellenőrző intézményeinek stratégiai szintű kooperációja.
A látogatás alkalmával a lengyel elnöki delegáció betekintést nyert az Állami Számvevőszék ellenőrzést támogató informatikai rendszerének működésébe, illetve bemutattam szervezetünk új ellenőrzési módszertanát, amely az adatok feldolgozása során már egy teljesen digitalizált folyamatot vesz alapul. A szakmai beszélgetések során megvitattunk adatbiztonsági és adathitelességi kérdéseket, beszélgettünk a GDPR tekintetében a hatékony és magas színvonalú feladatellátás alapfeltételeiről, illetve a folyamatos, minőségközpontú módszertani fejlesztések igényéről is, de olyan témákban is tudást és tapasztalatot cseréltünk, mint az ellenőrzéseket támogató alkalmazott informatikai megoldások, a hulladékgazdálkodás, valamint a környezetvédelem.
 
bilateralis
 
A találkozó keretében kétoldalú együttműködési megállapodást írunk alá, elsősorban a jövőt érintő ellenőrzés-szakmai területek közös kooperációjának intézményesítése érdekében. A közösen aláírt dokumentum szintén hozzájárul majd a két szervezet közös törekvéseinek megerősítéséhez, amelyek ugyanazt a célt tűzték ki: a közpénzügyek átláthatóságának az előmozdítását, a közpénz és a közvagyon hatékony és célszerű felhasználását, valamint a jó kormányzás eszméjének a megvalósítását.