Cél a közpénzügyek fejlesztése

2020-07-02 18:00
Több mint 60 százalékkal növelte az ellenőrzött szervezetek számát 2019-ben az Állami Számvevőszék – emelte ki Domokos László elnök az ÁSZ 2019-es szakmai tevékenységéről szóló országgyűlési vitában. Rámutatott: Az ÁSZ legfőbb alkotmányos küldetése, hogy támogassa az Alaptörvény közpénzügyi fejezetében lefektetett elvárások gyakorlati érvényesülését és fejlesztését. Mindebből következik, hogy az Állami Számvevőszék célja nem a hibakeresés, hanem a közpénzügyek jó irányba való terelése, a pozitív változások elindítása és fenntartása.
Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke az Országgyűlés számára minden évben tájékoztatást ad a szervezet előző évi tevékenységéről és az ellenőrzési megállapítások alapján tett intézkedésekről.
 
A különleges jogrendben az Alaptörvény alkalmazása nem függeszthető fel, ezért az Állami Számvevőszék a jogállami kereteknek megfelelően az egészségügyi veszélyhelyzetben is végezte a törvényekben meghatározott feladatait. Biztosítottuk az Országgyűlés pénzügyi-gazdasági ellenőrző szerepét, hozzájárulva ezzel a jogállami keretek fenntartásához a közpénzügyekben - nyitotta expozéját az ÁSZ elnök
 
Az elmúlt 10 évben az Állami Számvevőszék teljes szervezeti és módszertani megújulást hajtott végre. Domokos László szerint ennek egyik legérzékelhetőbb eredménye, hogy az ÁSZ 2019-ben több mint 60 százalékkal, több mint 1360-ra növelte az ellenőrzött szervezetek számát a megelőző évhez képest. Az elmúlt időszakban bevezetett új, digitális alapokra helyezett monitoring típusú ellenőrzések egyrészt lehetővé teszik, hogy a Számvevőszék a feladataihoz leginkább illeszkedő audit-típusú ellenőrzéseket végezzen, másrészt az új ellenőrzési módszereinkkel egyszerre akár több száz ellenőrzött szervezet egyidejű ellenőrzésére is képessé vált az ÁSZ, amelyek a korábbinál sokkal kevésbé terhelik le az ellenőrzött szervezeteket- hangsúlyozta az ÁSZ elnöke.
 
parlament1
 
Az Országgyűlésnek elektronikus módon benyújtott tájékoztatóból kiderül: a 2019-ben nyilvánosságra hozott 254 számvevőszéki jelentés mellett az ÁSZ elemzői tavaly összesen 32 elemzést készítettek. Ezek olyan kiemelt gazdasági és társadalmi területeket érintettek, mint a központi költségvetés, az államadósság-csökkentés, az áfa beszedése, a korrupció megelőzése, a foglalkoztatás és munkahelyteremtés, az egészségügy, a családtámogatás, a gyermekvédelem, a klímaváltozás, a helyközi közlekedés, az állami és önkormányzati vállalatok gazdálkodása és integritása, valamint az alapítványok gazdálkodása.
 
Domokos László beszédében kiemelte, a számvevőszék törvényben előírt tanácsadó, tudásmegosztó tevékenységének célja a támogatás, amelyhez egyrészt az Alaptörvény előírásai, másrészt az Országgyűlés által az elmúlt években hozott, az ÁSZ számára további, többletfeladatokat megfogalmazó határozatok jelentenek iránymutatást.
 
Az Állami Számvevőszék a jól irányított államhoz való hozzájárulása számos feladaton, tevékenységen keresztül valósul meg. Domokos László kiemelte, az ellenőrzési tevékenység és az ehhez kapcsolódó intézkedések mind javítják, serkentik az ellenőrzöttek felelősségteljesebb, szabályszerű működését, átlátható gazdálkodását.
 
Az ellenőrzési tapasztalatok több szinten hasznosulnak – mondta Domokos László, amelyek egyrészt a közpénzügyi védelmi vonalak erősítését célozzák meg, másrészt segítenek a kockázatokra rávilágítani. Az új ellenőrzési fókuszterületek segítségével még több intézményt ellenőrizhetünk, így a közpénz, illetve közvagyon felhasználás lefedettsége is növelhető és a társadalom teljesebb képet kap, az elemzések pedig az ellenőrzések megalapozásához, jogszabály-változtatás kezdeményezéséhez, illetve tanácsadó tevékenységhez járulnak hozzá- világított rá expozéjában az ÁSZ elnöke.