Dokumentumfilm az újjászületésről

2022-02-04 15:48
Rendkívül érdekes és tanulságos kulturális élményben volt részem az Uránia Nemzeti Filmszínházban, ahol az „ÉLŐ SZÓ – A magyar domonkosok 800 éve” című film bemutatóján vettem részt. A dokumentumfilm amellett, hogy betekintést enged a Domonkos Rend hosszú, megpróbáltatásokkal teli hazai történetébe, azt is bemutatja, hogy az újjászületés minden nehézség ellenére lehetséges.
A Domonkos Rend 2021-ben egy rendkívül fontos és különleges esztendőt zárt, ugyanis a hazai rendtartomány alapításának 800. évfordulóját ünnepelték. A Prédikátor Testvérek Rendjének magyarországi tartományát Szent Domonkos 1221-ben alapította, bízva abban, hogy Isten igazsága és szeretete a szerzetesek révén mindenkihez eljuthat majd. A kolostorok száma ugyan hamar gyarapodni kezdett az országban, a történelem viharai azonban nem voltak kegyesek a renddel. A tatárjárás, a török dúlás, a világháborúk vagy a kommunizmus évei nagy csapásokat mértek a domonkosokra, ám küldetésük iránti elkötelezettségük, illetve bátorságuk minden körülmények között erőt adott az újjászületésre.

A film megtekintését követően elgondolkodtam azon, hogy a Domonkos Rend hányatott sorsa mi mindent taníthat nekünk - azoknak, akik a jelen kihívásaival küzdenek. A párhuzam, amit önkéntelenül is vontam a rend történetének bizonyos időszakai és napjaink nehézségei között talán nem véletlen. Azt gondolom ugyanis, hogy ma is ugyanazokra az értékekre van szükség, amelyeket a domonkosok képviseltek a múltban, és képviselnek napjainkban is. A hit, a célok iránti elköteleződés, a nehézségek kezelésének képessége, illetve az új, gyakran rendkívüli helyzetekhez való alkalmazkodókészség, úgy vélem, hogy ma is a sikeres továbblépés alapvető tényezői.

Számomra nagy élmény volt a film megtekintése, hiszen nem csupán új ismeretek birtokában, de az élet minden területén hasznos gondolatokkal, tanulságokkal indultam haza.