Domokos László

Domokos László: A védőoltás nyújt megoldást a járványok ellen

2021-01-22 08:16
A koronavírus ellen a határok sem védenek. Az eddigi tapasztalatok, a tudományos felmérések is azt mutatják, hogy ebben az esetben csak egy teljeskörű, a közösségi védelmet kialakító nyájimmunitás megteremtése nyújthat megoldást, amely a védőoltáson keresztül történhet meg.
Az Állami Számvevőszék tevékenységében hogyan jelent meg a vírus okozta válsághelyzet?
 
A pandémia egy olyan aktuális kihívás, amely a társadalom minden tagját, intézményét megmozgatja. Alkotmányos berendezkedéséből adódóan, a Számvevőszék közpénzügyi szempontból ezt a témakört első perctől fogva látóterébe helyezte.
 
Ha emlékeznek már 2018-ban utaltam arra, hogy válság érkezhet hazánkba. Természetesen akkor még nem számítottunk a pandémiára, azonban a gazdaság természetes velejárója, hogy visszatérő válsághelyzetek adódnak, amelyek megállítják a fejlődést. Ez a válság a tavalyi évben vírus formájában érkezett meg, amelyre az Állami Számvevőszék proaktív módon, a támogatói funkcióját előtérbe helyezve azonnal reagálni tudott.
 
A szakértői értékelések rendre azt az állásfoglalást erősítik, hogy válsághelyzetben, így a jelenlegi világjárvány idején is nőnek a korrupciós kockázatok. Nyilvánvaló, hogy ilyenkor szükséges a védelem megerősítése, így az ÁSZ tanácsadói funkciójában, új módszertana révén igyekszik támogatni az önkormányzatok, az intézmények és a vállalatok működését. Ezzel egyidőben a foglalkoztatás területén is változások mennek végbe, ezért a távmunka témakörének a feldolgozása is a látókörünkbe került. Azt is látjuk, hogy a pandémiának további gazdasági és pénzügyi hatásai is vannak, amelyekhez kapcsolódóan további értékeléseket, elemzéseket készítenek elő a kollégáim.
 
Nyilvánosságra hoztak egy elemzést a fertőző betegségekkel kapcsolatban. Miért foglalkozik ezzel az ÁSZ?
 
Az életünket jelenleg minden szempontból befolyásoló válságnak a kiváltója a koronavírus-járvány, ezért fontos, hogy megértsük a pandémia természetét és lássuk azt, hogy ebből a helyzetből is van kiút. Ebben nagyon sokat segítenek azok a korábbi tapasztalatok, amelyeket az ÁSZ munkatársai a napokban nyilvánosságra hozott elemzésben feldolgoztak. Munkájukból kiderül, hogy a járványhelyzetek kezelésének hazánkban is hosszú történelme van.
 
Ahogy arra kollégáim az elemzésben is rámutattak, a megelőzés elsődleges feladata a járványfolyamat kialakulásának a megakadályozása, illetve annak a megszakítása. A fertőző betegségek, járványok kialakulásához három alapvető tényező – a fertőző forrás, a terjedési mód és a fogékony szervezet – egyidejű megléte szükséges. A fertőző betegségekkel szembeni védelem talán leghatékonyabb módszere a fogékonyság megszüntetése, amely létrejöhet egyrészt természetes módon, másrészt pedig mesterségesen, védőoltásokat követően.
 
Éppen ezért jelenleg is egyetlen hosszú távú és megbízható megoldás létezik, mégpedig az, ha védőoltáshoz juttatjuk a társadalom széles körét. Fontos kiemelni, hogy ebben a kérdésben a felelősség nem egyéni, hanem közösségi, sőt globális.  Az elemzésünknek is fontos következtése, hogy rámutatott arra, hogy az egyetlen kiút a jelenlegi helyzetből a teljeskörű közösségi védelmet kialakító nyájimmunitás megteremtése. Nincs tehát jó döntés vagy rossz döntés. Egyetlen dolog van, lehetőség, amit a kormányzat ingyen biztosít. Azt gondolom, hogy minden embernek jár a védettség, hiszen mindenki ugyanannak a közösségnek a részére. Figyelnünk kell egymásra és arra, hogy a másik számára ne okozzunk kárt vagy hátrányt.
 
Mit gondol, a jelenlegi válsághelyzetből milyen pozitív változások következhetnek?
 
Úgy vélem, hogy minden bajban rejlik valami lehetőség. Mindig vannak pro és kontra folyamatok. A távmunkával kapcsolatban már beszéltem arról, hogy milyen új lehetőségeket hordoznak például a foglalkoztatás területén jelenleg is folyamatban lévő átalakulások. Azt azonban látni kell, hogy egészen más típusú életkörülményekre kell felkészülnünk és talán többet kell egymásra vigyáznunk, össze kell fognunk közös ügyeink érdekében.
 
Fontos látni, hogy ez sok szempontból egy tanulási folyamat, egy továbblépési lehetőség például egy hatékonyabban működő államigazgatás vagy a napi közlekedés visszaszorulásával egy egészségesebb környezet kialakulása felé. De ennek az a feltétele, hogy minél gyorsabban túl legyünk jelen válsághelyzeten és akkor tudunk azon gondolkozni, hogy milyen előnyöket tudunk kovácsolni mindabból, amit megtanultunk a mögöttünk hagyott pandémia időszakában.