Domokos László

Elemzésekkel is támogatjuk a válság menedzselését

2020-10-02 14:23
Egymás után hozza nyilvánosságra elemzéseit az Állami Számvevőszék. Ezekben az ÁSZ elemzői olyan gazdasági és költségvetési összefüggésekre, dilemmákra világítanak rá, amelyek hozzájárulhatnak ahhoz, hogy Magyarország hatékonyan tudja menedzselni a koronavírus-járvány okozta gazdasági és társadalmi krízist.
Az Állami Számvevőszék törvényben meghatározott feladata a jól irányított állam támogatása. Ennek érdekében az ÁSZ a jelentések mellett elemzéseket, tanulmányokat is készít. Elemzéseiben az ÁSZ nem megállapításokat tesz, hanem összefüggésekre, hatásokra világít rá, felhívja a figyelmet az adott területen jelentkező dilemmákra, kockázatokra, valamint bemutatja az eredményeket.
 
Nemcsak a lakosságot és a vállalkozásokat, hanem a költségvetést is brutális nyomás alá helyezte a koronavírus-járvány – erre világított rá a szeptember 22-én nyilvánosságra hozott elemzésünk. A Költségvetési Tanács számára készített elemzés rámutat: 2020. I. félévében a magyar költségvetés – részben a költségvetési források rugalmas átcsoportosításával – mintegy 1720 milliárd forintot fordított a járvány gazdasági és társadalmi következményeinek enyhítésére, miközben az év első hat hónapjában az Európai Uniótól nem érkezett támogatás a járvány elleni védekezéshez.
 
A koronavírus-járvány következtében a foglalkoztatottsági mutatók elmúlt években tapasztalt trendszerű javulása megtört. A járvány által leginkább sújtott szektorokban intenzív keresletcsökkenés volt tapasztalható, melynek következtében jelentősen csökkent a foglalkoztatás és nőtt a munkanélküliség – mutatja be a szeptember 30-án publikált elemzésünk. A Kormány bértámogatási programjaival eddig közel 230 ezer munkahelyet sikerült megvédeni. Elemzőink ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy a második hullám esetleges erősödésével újabb elbocsátási hullám is bekövetkezhet, ezért célszerű lehet a munkavállalók ágazatok közötti átáramlásának intenzívebb támogatása.
 
A legfrissebb – október 2-án nyilvánosságra hozott – elemzésünkben arra hívjuk fel a figyelmet, hogy A fenntartható költségvetési politika hozzájárult a koronavírus-járvány negatív gazdasági és társadalmi következményeinek enyhítéséhez – erre a következtetésre jutott az Állami Számvevőszék legfrissebb elemzése. Az ÁSZ elemzői rámutatnak, hogy 2011-től – a koronavírus-járvány megjelenéséig – a lakossági megtakarítások egyre nagyobb szerepet játszottak az államadósság finanszírozásában és az államadósság-mutató folyamatosan javult. Éppen ezért a járvány következményeként kialakult recesszióban kulcskérdés a háztartások növekvő pénzügyi vagyonának bevonása az államadósság finanszírozásába.