Elnöki interjú a Magyar Nemzetben

2020-07-18 00:00
Alapvető társadalmi elvárás, hogy az állampolgárok a lehető legjobb ellátást kapják a kórházakban. Ehhez viszont szabályosan, átláthatóan és hatékonyan működő egészségügyi szervezetekre van szükség – erről beszélt a Magyar Nemzetnek az Állami Számvevőszék elnöke. Domokos László hozzátette: az utóbbi időkben javult a gazdálkodási fegyelem a kórházaknál, kevesebb a korrupciós és más kockázat, vagyis az előrelépés egyértelmű. Az ágazat ellenőrzése ugyanakkor nem áll le.

Előrelépést tapasztaltunk a kórházak gazdálkodási fegyelmében - jelentette ki az interjú elején Domokos László. Az elmúlt héten 24 kórház ellenőrzését fejezte be az Állami Számvevőszék, amelyek azt mutatják, hogy elindult egyfajta pozitív szemléletváltás a kórházi vezetők körében. Az ÁSZ elnöke kiemelte, úgy látja, a kórházi vezetők nagy része megértette: a gazdálkodás törvényi előírásainak betartása éppen olyan lényeges, mint az orvos­szakmai elvárások alkalmazása a gyógyításban. Ha egy kórházban nem követik a pénzügyi jogszabályokat, akkor a szakmai feladatok ellátásánál is felmerülhetnek hiányosságok.

Az elmúlt tíz évben az Állami Számvevőszék teljes szervezeti és módszertani megújuláson esett át, ennek keretében digitális alapokra helyezte az ellenőrzéseit. Ezzel kapcsolatban Domokos László kiemelte, hogy ez jobb az ÁSZ-nak, hiszen egyszerre akár több száz szervezet ellenőrzése is lehetséges, de jobb az érintetteknek is, ugyanis a digitális módszerrel végzett vizsgálatok kevesebb közreműködést követelnek meg. Tavaly 1360 szervezetet ellenőrzött a számvevőszék, ami hatvan százalékkal több, mint 2018-ban. Az idei ellenőrzés tekintetében az ÁSZ elnöke elmondta, hogy a tervek szerint négyezernél is több helyszín felkeresése a cél. Az ellenőrzött szervezetek számának emelésével egyébként azt érhetjük el, hogy a korábbinál lényegesen nagyobb hatást gyakorolhatunk a közpénzügyi rendszerre- hangsúlyozta Domokos László.

A Magyar Nemzetben megjelent teljes interjút itt olvashatja el.