Elő kell segíteni, hogy a teljesítménynek megfelelő értéke legyen

2021-11-15 00:00
Idén szeptemberben immár a harmadik évfolyam kezdte meg tanulmányait az Állami Számvevőszék és a Miskolci Egyetem közös, közszolgáltatási teljesítménymenedzser képzésén. Az elmúlt hétvégén a képzés keretében tartottam előadást, amelynek során az évről évre egyre gyarapodó elméleti, valamint ellenőrzési tapasztalatokat osztottam meg a hallgatókkal.
Az ÁSZ célja, hogy bővítse teljesítményellenőrzéseinek számát, amelyhez legfőképp célzottságra és tervezettségre van szükség. A teljesítmény mérése a hagyományos ellenőrzésekhez képest összetettebb feladat, ugyanakkor a hatása a társadalom és a jól irányított állam számára is kiemelt relevanciával bír.
 
Harmadik éve támogatjuk célzott képzéssel, hogy szervezeten belül rendelkezzünk azzal a szakmai bázistudással, amelyre építhetünk a mérések során és amelyek hozzájárulnak az ÁSZ elemzési tevékenységének fejlesztéséhez. Olyan ismeretek átadását céloztuk meg, amelyek képessé teszik a számvevőket a teljesítményellenőrzések megtervezésére, programozására, lebonyolítására és kiértékelésére.
 
Nem véletlen, hogy „közszolgáltatási teljesítménymenedzser" a képzés elnevezése, mivel a teljesítményellenőrzést végző számvevőknek egyrészt menedzsment ismeretekkel kell rendelkezniük, másrészt pedig tisztában kell lenniük a közszolgáltatások sajátos jellemzőivel is.
Bízom benne, hogy meglátásaimmal elősegítettem a közös gondolkodást, amelynek eredményeként az ÁSZ munkatársai ezen az összetett területen is hatékonyan tudják majd ellátni a feladataikat.