Eredményes év után, új célokkal lát munkához a Pénzügyi Szemle szerkesztősége

2021-03-10 20:55
A Pénzügyi Szemle szerkesztőbizottságának elnökeként március 4-én tartottam az év első ülését. A lap 2020-ban – a fennálló vírushelyzet ellenére – több szempontból is kiemelkedő évet zárt, mellyel felülmúlta a korábbi évek teljesítményét. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az előttünk álló időszakra ne terveznénk további izgalmas újításokat. Az ÁSZ továbbra is elkötelezetten működteti a lapot célként kitűzve az abban közölt tudományos eredmények minél nagyobb mértékű itthoni hasznosulását, illetve fokozódó beépülését a nemzetközi tudományos világba.
2020-ban a publikációs célkitűzéseink 100%-ban teljesültek, a folyóirat idézettsége pedig a Google Scholar adatbázisa szerint a 2019-es adatokhoz képest 45,3%-al emelkedett 2106 hivatkozásra. A megjelent elemzések, kutatások, tanulmányok nem csak érdekes olvasnivalóként szolgáltak a látogatóknak, hanem támogatták többek között a politikai döntéshozatalok megalapozását, illetve hozzájárultak a pénzügyi kultúra fejlesztéséhez is.
 
A honlap látogatottsága magyar és angol nyelven eddig is töretlenül növekedett, 2021-ben pedig további jelentős mértékű emelkedést várunk. A lap nemzetközi tudományos pozíciója ugyanis tovább javult, így ebben az évben a Pénzügyi Szemle folyóirat 2010 óta keletkezett cikkeinek absztraktjai és elérhetőségei is feltöltésre kerülnek a Kínai Nemzetközi Tudásinfrastruktúra (CNKI) adatbázisába, melynek több mint 60 millió felhasználója van.
 
Az ülésen egyeztettük az idei év fókusztémáit is, melyek között szerepelnek például a járvány és a védekezés hatásai, digitális korunk közgazdaságtana, valamint az EU források felhasználása. Úgy vélem, hogy ezeket a témákat szélesebb körben kell közzétenni, és ezt a bizottság számára is hangsúlyoztam. A szakfolyóiratba a fókusztémákhoz, illetve más területekhez kapcsolódóan továbbra is várjuk a Pénzügyi Szemle honlapján található szerzői útmutató szerint előkészített kéziratokat.
 
Szintén az idei év terveivel kapcsolatos fontos hír, hogy a Pénzügyi Szemle Csoport termékcsaládja a tartalmi megújulás jegyében egy újabb termékkel, a Pénzügyi Szemle Tematikus Füzetekkel bővül. Felvetettem Kovács Árpádnak, a Költségvetési Tanács elnökének, hogy a tematikus füzetek hatékony csatornaként szolgálhatnak a Tanács elemzéseinek és kutatási eredményeinek publikálásakor is. Fontosnak tartom, hogy a füzetben olyan témák is megjelenjenek, mint például a közbeszerzés területéről a versenyhivatali tudás, valamint a versenyjog és -menedzsment.
 
Akárcsak 2020-ban, ebben az évben is várható különszámok megjelenése, melyek kutatási témáiba szeretném, ha más kutatóműhelyek is bekapcsolódnának. Idén többek között a digitalizáció és az állami szektor mérési, értékelési és menedzsment témáiban várhatók különkiadások.
 
Végezetül pedig büszke vagyok arra, hogy a szerkesztőbizottság idén olyan neves és kiemelkedő munkát végző tagokkal bővült, mint például Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke és Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke.