Erősíteni kell a megtakarítási hajlandóságot

2020-02-20 12:37
„A személyi hitelek adósságcsapdába sodorják a lakosságot, ezért erősíteni kell a megtakarítási hajlandóságát és képességét”–hívta fel a figyelmet Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke az Econventio Kerekasztal Közhasznú Egyesület évértékelő konferenciáján.
Domokos László előadása elején elmondta, hogy az Állami Számvevőszék az ellenőrzési tevékenységén túl kiemelt figyelmet fordít a magyar lakosság pénzügyi tudatosságának fejlesztésére. Felismertük ugyanis, hogy Hazánk jólétének és pénzügyi biztonságának előmozdításához mérsékelni kell azokat a nemzetgazdasági kockázatokat, amelyek az állampolgárok nem kellően megalapozott, illetve esetlegesen félrevezetésből fakadó pénzügyi döntéseiből erednek.
 
Ezt követően felidézte, hogy mind a nemzetközi, mind a hazai kutatások felhívták a figyelmet arra, hogy a magyar lakosság pénzügyi kultúrája elmarad a kívánatostól. Kifejtette, hogy az OECD által végzett kutatások eredményei is arra világítottak rá, hogy a magyar családok pénzügyi ismeretei hiányosak. Pozitív megállapítás a korábbi évekhez képest, hogy kevesebben küzdenek napi megélhetési gondokkal, ugyanakkor többletjövedelmet csak kevesen tesznek félre a „nehezebb napokra”. A kedvező környezet, a reálbérek növekedése mellett a lakosság kevésbé lett előrelátó a pénzügyeket illetően.
 
„Ezermilliárd”. Ennyivel emelkedett tavaly a magyar lakosság hitelállománya – mutatott rá az ÁSZ elnöke. Kifejtette: a lakossági hitelállomány növekedése a válság előtti száguldáshoz mérhető. A hitelek közül leginkább a fogyasztási kölcsönök mennyisége ugrott meg. Ez pedig a legveszélyesebb dolog – hívta fel a figyelmet Domokos László. „Óriási kockázatnak látom, hogy általában olyan emberek veszik fel a személyi kölcsönöket, akik hónapról hónapra élnek. Nem jönnek ki a pénzükből, hogyan fizetnék emellett a hitel törlesztését?” – tette fel a kérdést Domokos László. Hozzátette: Ennek pedig az a kockázata, hogy egyre mélyebbre süllyednek pénzügyileg. Az állampolgárokat tehát fel kell vértezni, hogy ne csábuljanak el a hitelek iránt – húzta alá az ÁSZ elnöke.
 
Fontos lenne, hogy tervezzenek, készítsenek családi költségvetést, és csak annyi hitelt vállaljanak, amennyinek a törlesztését biztonsággal tudják fizetni egyéb kiadásaik mellett is.
 
Az ÁSZ elnöke hangsúlyozta, „meg kell teremteni a lakosság körében azt a szemléletváltást, hogy ne hitelből akarjon megélni. Hitelből csak beruházzon, előlegezzen meg olyan fogyasztást, ami a jövő számára költségmegtakarítást hoz”- emelte ki beszédében.
„A gazdasági nehézségek fekete felhői már itt gyülekeznek felettünk.” – vetíti előre Domokos László, aki felidézte, hogy 2018-ban volt az aranykor teteje, amikor még a válság nem látszott és mindenki optimista volt, azonban szerinte a tavalyi és az idei évnek már a felkészülés jegyében kellene telnie.
 
„Fel kell hívni a figyelmet a veszélyekre és erősíteni kell a lakosság megtakarítási hajlandóságát és képességét– húzta alá az ÁSZ elnöke, majd folytatta „Olyan nincs, hogy mindig fönt, egyszer lent is van”, ezért még időben fel kell készülni a nehezebb időkre.
 
Mint mondta: Ezért foglalkozik az ÁSZ, illetve jómaga is 2010 óta azzal, hogy tanuljon a lakosság a deviza válságból. Ugyanis fontos szerepe volt abban a lakosságnak, hogy 2008-ban ilyen mély lett a válság nemcsak a költségvetés és a vállalatok úsztak el, de a lakosság sem tudott ellensúlyt adni a pénzügyi megtakarításaival a válságnak.
 
„Meg kell tanítani az embereket arra, hogyan tegyék félre az első ezer forintot, hiszen az egyik legnagyobb érték, a biztonság”- erre jó példaként hozta fel a korábbi takarékbélyeget, most azt javasolja, bankszámlán takarékoskodjanak az emberek.
 
Az ÁSZ elnöke kiemelte: „Hiába fegyelmezett egy ország költségvetése, a gazdasági szereplők hiába teremtenek munkahelyet, emelnek bért, ha a lakosság közben nem tud a pénzzel bánni. Az egész ország érdeke tehát, hogy e téren építkezőbbek, megfontoltabbak legyenek az emberek, ezt szeretnénk előmozdítani.” – hangsúlyozta előadásában az ÁSZ elnöke.
 
A gondolatmenet végén Winston Churchill gondolatát idézve azt mondta: „Ahelyett, hogy előre aggódnánk, mi lenne, ha inkább előre gondolkoznánk és terveznénk?"
 
 Domokos László előadásáról bővebben itt olvashat.