Fenntartható költségvetés és a költségvetésben megjelenő fenntarthatóság

2021-01-12 13:21
Megjelent a Pénzügyi Szemle című közpénzügyi szakfolyóirat különszáma, amelyben „Fenntartható költségvetés és a költségvetésben megjelenő fenntarthatóság” címmel jelent meg cikkem, amelyet Pulay Gyula kollégámmal, a Miskolci Egyetem habilitált egyetemi docensével közösen jegyzünk.  Ezt szeretném most a figyelmükbe ajánlani.
A költségvetési fenntarthatóság az elmúlt két-három évtizedben a költségvetési politika egyik legfontosabb követelményévé vált. Az Alaptörvény is rögzíti, hogy Magyarország a fenntartható költségvetési gazdálkodás elvét érvényesíti. A nemzetközi gyakorlatban a költségvetési fenntarthatóságot gyakran az államadósság folyamatos finanszírozhatóságának a követelményével azonosítják. Az állami eladósodottság csökkentésére vonatkozó alkotmányos követelmény teljesíthetőségének kockázatait az Állami Számvevőszék is rendszeresen értékeli, erre saját kockázatelemzési módszert dolgozott ki.
 
Cikkünkben a költségvetési fenntarthatóságot olyan költségvetések sorozataként definiáljuk, amelyek fedezetet nyújtanak a jelen generációk közjavak iránti szükségleteinek kielégítéséhez, és egyúttal növelik a jövő generációk képességét és lehetőségét saját jövőbeni szükségleteik kielégítéséhez. Ebből kiindulva, valamint az Országgyűlés határozatára és a nemzetközi jó gyakorlatokra építve a cikkben bemutatjuk, hogy a fenntartható fejlődési célok fedezetét miként lehet a mindenkori költségvetésekbe átlátható és elszámoltatható módon beépíteni.
 
Amennyiben felkeltettem az érdeklődését, ide kattintva elolvashatja a teljes cikket.