Fenntarthatóság és integritás a közbeszerzésekben

2021-05-27 18:35
A klímavédelem és a COVID-19 vírus elleni védekezés az emberiség legnagyobb kihívásai jelenleg. Közös bennük, hogy komoly hatással vannak a közszféra beszerzéseire.
A számvevőszék tanácsadó, elemző tevékenysége a járványhelyzet idején még inkább felértékelődött, így szakértőink több olyan elemzést is készítettek, amelyek az aktuális kihívásokat szem előtt tartva vizsgálták a közbeszerzés, illetve a piaci verseny különböző aspektusait.
 
Egyik kiemelt elemzésünk a zöld közbeszerzésekre fókuszált, ugyanis ezeknek elsődleges szerepük van az éghajlatváltozás elleni küzdelemben, valamint a környezetvédelmi prioritások megvalósításában. Gondoljunk csak bele, ha az állami és önkormányzati szereplők olyan termékeket és szolgáltatásokat választanak, amelyek kisebb környezeti terhelést okoznak, akkor annak pozitív gazdasági hatásai lehetnek, példát mutathatnak a lakosság és a vállalkozások felé, ezáltal pedig jelentősen hozzájárulhatnak a fenntartható termeléshez és fogyasztáshoz.
 
Fontos hangsúlyozni, hogy a fenntartható közbeszerzés egyben a gazdasági növekedés eszköze lehet és emiatt versenyképességi kritérium is. Szakértő kollégáim rámutattak, hogy a következő évtizedben azok lesznek a versenyképes nemzetgazdaságok, amelyek az üvegházhatású gázok kibocsátását mérséklő technológiákat és technikákat nagy arányban fejlesztik és alkalmazzák. Hazánk számára tehát fontos feladat, hogy adottságait kihasználva sikeresen kapcsolódjon be a klímavédelmet szolgáló kutatási – fejlesztési – innovációs és alkalmazási folyamatokba.
 
kozbesz_konf
 
Az emberiség egyik legnagyobb kihívása jelenleg a világjárvány elleni védekezés, amelynek természetesen a közbeszerzésekre is komoly hatása volt. Mindannyian megtapasztaltuk, hogy a védekezőeszközök piacait a járványhelyzet alatt rövidebb, vagy hosszabb ideig hiánygazdaság jellemezte, amelyben nem a korábban megszokott piaci mechanizmusok érvényesültek. Ezért is rendkívül aktuális az az elemzésünk, amelyet alig egy hete hoztunk nyilvánosságra. Ebben arra a következtetésre jutottak kollégáim, hogy Magyarország jelentős erőfeszítéseket tett a védekezőeszközök piacán az ország kitettségének csökkentése, illetve a lakosság védelme érdekében. A kormány új, a helyzethez alkalmazkodó szabályokat alakított ki az Európai Bizottság ajánlásával összhangban, illetve rögzítette a közbeszerzési eljárások vírushelyzetben is követendő követelményeit is.
 
A vírushelyzet miatt kialakult váratlan helyzetek és új szabályok természetesen nálunk is kezelendő kockázatokat jelentenek. Ahogy arra egy, az elmúlt hónapban nyilvánosságra hozott elemzésünk is rámutat, a jól kialakított belső kontrollrendszer és integritási kontrollok rendszere, valamint a kockázaton alapuló érdemi ellenőrzés hozzájárulhat a közbeszerzések szabályszerűségi és korrupciós kockázatainak felismeréséhez. Elemzőink hangsúlyozták azt is, hogy a közbeszerzések során akkor biztosítható a közpénzek átlátható elköltése, és a tisztességes piaci verseny megvalósulása, ha a közbeszerzési rendszer minden szereplője betartja a jogszabályokat és szem előtt tartja az Alaptörvényben foglalt értékek megvalósítását.
 
Az ÁSZ elkötelezett a fenntartható és etikus közbeszerzések mellett. Ellenőrzéseinkkel, elemzéseinkkel, illetve széleskörű tanácsadó tevékenységünkkel továbbra is hozzá szeretnénk járulni ahhoz, hogy hazánkban a közpénzek védelme mellett az állampolgárok életminősége is emelkedjen.