Fókuszban a zöld beszerzések

2020-10-27 10:00
2020. október 27-én a Közbeszerzési Hatóság nemzetközi online konferenciája kiváló alkalmat kínált arra, hogy bemutassam a legfrissebb elemzésünket a zöld beszerzésekről, valamint megismerhessük a legújabb közbeszerzési fejleményeket, a stratégiai közbeszerzések előmozdításának lehetőségeit, illetve rálátásunk nyíljon az elérhető jó gyakorlati példákra.
Nyitóbeszédemben a huszonöt éves Közbeszerzési Hatóságot köszöntöttem, amely hazánk demokratikus intézményrendszerének részeként az Országgyűlésnek alárendelten, autonóm államigazgatási szervként működik. Az Állami Számvevőszék és a Közbeszerzési Hatóság törvényben meghatározott célja közös: a közpénzek nyilvános és átlátható módon történő felhasználásának ellenőrzése. A hatóság az elmúlt években megerősítette ellenőrzési tevékenységét, amellyel hozzájárul a közbeszerzési jogsértések megelőzéséhez, illetve a közbeszerzési jogalkalmazók támogatásához, jogkövető magatartásuk erősítéséhez.
 
Bár jelenleg a COVID-19 járvány okozta negatív hatásokat próbálja feldolgozni a világgazdaság, fontos kiemelni egy másik kihívást is, ami már jóval a vírushelyzet előtt is éreztünk és, amit nem hagyhatunk figyelmen kívül, ez pedig a klímaváltozás.
 
A környezet védelme, a fenntartható fejlődés szemlélete, illetve az azzal összefüggő klímavédelem évek óta megjelenik az Állami Számvevőszék tevékenységében is, számos ellenőrzés és elemzés kapcsolódott ezekhez a területekhez. Éppen a Közbeszerzési Hatóság tavalyi nemzetközi konferenciáján mutattam be a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás fenntarthatósági és versenyképességi összefüggéseiről szóló elemzést, amiben arra a következtetésre jutottunk, hogy a következő évtizedben azok lesznek a versenyképes nemzetgazdaságok, amelyek az üvegházhatású gázok kibocsátást mérséklő technológiákat és technikákat nagy arányban fejlesztik és alkalmazzák. A Hatóság adatai szerint 2019-ben több mint 900 zöld közbeszerzési eljárás került lefolytatásra, összesen csaknem 120 milliárd forintot költöttek el az ajánlatkérők. 2018-at nézve ez visszaesést jelent, de akkor sem elhanyagolható, hogy egyre inkább kezdenek megjelenni a környezetvédelmi szempontok a közbeszerzések során.
 
Az ÁSZ a témához aktuálisan csatlakozik a legfrissebb elemzésével, amelynek célja, hogy bemutassa a klíma- és környezetvédelem egy fontos területén, a zöld beszerzések tekintetében elért hazai eredményeket, a témában feltárt nemzetközi tapasztalatokat és mindezek alapján, hogy rávilágítson a zöld szempontú közbeszerzések fejlesztésének lehetőségeire. Fontosnak tartom az elemzésünket, hiszen a zöld beszerzéseknek elsődleges szerepe van az éghajlatváltozási és környezetvédelmi prioritások megvalósításában, különös tekintettel a klímavédelemre, az üvegház hatású gázkibocsátás csökkentésre, valamint a fenntarthatóságra.
 
zoldbeszerzes1
 
 
zoldbeszerzes2
Magyarország számára is feladat, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátását a nemzetközi kötelezettségvállalás arányának megfelelő mértékben mérsékelje, de szintén cél, hogy adottságait kihasználva sikeresen kapcsolódjon be a klímavédelmet szolgáló kutatási és fejlesztési folyamatba, fokozva ezzel a versenyképességet. Fontos azonban, ahogy azt a tapasztalataink és az elemzésünk következtetései is mutatják, hogy a zöld beszerzéseknek kapcsolódniuk kell a stratégiai dokumentumokban vállalt környezetvédelmi célokhoz, illetve a projekteknek a környezeti kritériumok mellett integrálniuk kell a teljesítményt és a fenntarthatóságot. Indokolt lehet ezen kívül a számszerűsíthetőség, a mérhetőség kidolgozása, a beszerzést, üzembehelyezést követő visszamérés, az elvárt és a mért valós eredmények összevetése, valamint az esetleges eltérések értékelése.
 
Sajnos a koronavírus járvány a klímavédelemhez kapcsolódó gondolkodásra is negatív hatással lehet, új közegbe helyezve és új kihívások elé állítva az Országgyűlés által elfogadott nemzeti éghajlatváltozási stratégiában foglalt célok elérését, így bizonyára sok munka van még előttünk ezen a területen.
Amennyiben felkeltettem érdeklődését az Állami Számvevőszék zöld beszerzések témakörében nyilvánosságra hozott elemzése iránt, itt elolvashatja a kapcsolódó hírt, itt pedig megtalálhatja az elemzést teljes terjedelmében.