Fókuszban az ÁSZ tanácsadási eszközei

2020-10-01 11:15
„A vírus új módszereket követel, más tevékenységek váltak hangsúlyosabbá, mint például a tanácsadói funkció, a monitoring ellenőrzések, amelyeknek alkalmazása a változás-, illetve válságmenedzsment és a digitalizációs eszközök nélkül nem történhetett volna meg.” – mondta Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke a XIV. Soproni Pénzügyi Napok Konferencián.
Az ÁSZ elnöke előadásának első felében a szervezet tanácsadó szerepének erősödéséről osztott meg gondolatokat. Elmondta, a számvevőszék tanácsadó tevékenysége keretében több eszközzel is támogatja az intézményeket. Elsősorban kidolgozta önteszt-rendszerét, ami minden köztulajdonú társaság vezetőjének tájékozódási pontot jelent a szabályszerűség tekintetében. Emellett, jó gyakorlat konferenciákon, illetve az elemzéseken keresztül olyan információk, tapasztalatok átadására kerül sor, amelyekre a vezetőknek, a tulajdonosoknak szüksége van.
 
Domokos László kiemelte, „a tanácsadás a múltbéli tapasztalatok felhasználásával hatékonyan elősegítheti a jövőbe tekintő pozitív magatartásformák kialakulását, természetesen oly módon, hogy a döntéshozóktól nem veszi át a felelősséget, így biztosítva e területek későbbi objektív ellenőrzésének megvalósíthatóságát.”
 
Sopron
 
A tanácsadás mellett fontos még, hogy az ÁSZ alapvető eszközével is fellépjen az átláthatóság, etikusság és integritás megteremtése érdekében. Ez az eszköz pedig az ellenőrzés.
 
Az Állami Számvevőszék létrehozott egy új típusú, monitoring ellenőrzést, amelyhez a Magyar Államkincstár információs rendszerét használja. A pénzügyi monitoringon alapuló ellenőrzés lehetőséget ad az egyes településtípus szerinti települések pénzügyi-gazdasági helyzetének rendszerszintű értékelésére, és a kockázatforrást jelentő területek beazonosítására. Emellett a monitoring típusú ellenőrzés az ÁSZ erőforrásainak hatékony felhasználásával, az adatbekérések minimalizálásával, a kockázatokra fókuszáltan, széles lefedettséget is képes biztosítani az önkormányzati alrendszer területén.
 
Domokos László előadását azzal zárta, hogy bízik benne, hogy a monitoring ellenőrzések, az ahhoz kapcsolódó értékelések és a tanácsadások is egyértelmű támogatásként szolgálnak minden ellenőrzött számára és így az ÁSZ továbbra is védheti az adófizetők által befizetett adóforintokat!