Folytatódik a párbeszéd az önkormányzatokkal

2021-03-09 00:00
Minden évben találkozok az önkormányzati érdekszövetségekkel abból a célból, hogy a rendelkezésre álló tudás és tapasztalat megosztásával támogassam az önkormányzatokat. Elsőként Schmidt Jenővel, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnökével egyeztettem.
Fontos, hogy az Állami Számvevőszék az egészségügyi veszélyhelyzetben is kiemelt figyelmet fordítson a törvényben meghatározott tanácsadó, tudásmegosztó tevékenységére, így találkozóinkat idén is megszervezzük, azonban a beszélgetések most az online térben, videókonferenciák keretében zajlanak.
 
Az ÁSZ elsődleges célja nem a hibák keresése, hanem hogy építő jellegű munkájával iránymutatást nyújtson a közpénzt felhasználó intézményeknek. Ebben a szellemben értékelte a számvevőszék – a története során először – egyidejűleg az összes magyarországi önkormányzatot és hivatalaikat, melyeknek több mint a fele a TÖOSZ tagja.
 
Az elmúlt hetek visszajelzései alapján pozitívan tapasztaljuk, hogy az önkormányzatok vezetői a világjárvány időszakában is nagy erőfeszítéseket tesznek a településük korrupció elleni védettségének erősítése érdekében. Elmondtam a TÖOSZ elnökének, hogy az ilyen irányban megtett intézkedésekkel kapcsolatban lehetőség van belső ellenőrzés elvégzésére, melynek eredményét megküldhetik az Állami Számvevőszéknek is.
 
Schmidt Jenő elismerte, hogy az ÁSZ iránymutatása nagy segítség, hiszen fontos, hogy a településvezetők előrelépjenek és megszüntessék a feltárt hiányosságokat. Ezzel kapcsolatban felhívtam az elnök figyelmét az ÁSZ honlapján elérhető öntesztekre, tudásmegosztó eszközökre, termékekre és cikkekre, melyek az önkormányzatok számára szintén támogatást biztosítanak.  
 
A megbeszélésen kiemeltem, hogy az önkormányzatok tulajdonában lévő gazdasági társaságok szabályosságát is erősíteni kell, melyhez az ÁSZ rendszerszintű értékeléssel járul hozzá. Emellett az önkormányzati beruházások szabályos és eredményes lebonyolítása szintén fókuszba került. A TÖOSZ elnöke mindkét területet kiemelt jelentőségűnek tartja, hiszen hatással vannak az önkormányzatok stabil működésére, illetve a helybéliek mindennapjaira.
 
Egyetértettünk Schmidt Jenővel abban, hogy a járványhelyzet állította kihívások közepette még nagyobb jelentősége van az önkormányzatok szabályosságának, ahhoz pedig az önképzésen keresztül vezet az út. Az együttműködésünknek most különösen jelentős szerepe van, ezért az elkövetkezendő időszakban az ÁSZ és a TÖOSZ szorosan tartja majd egymással a kapcsolatot.