Fontos a fiatalok pénzügyi tudatossága

2021-07-08 17:17
A Magyar Közgazdasági Társaság a fiatalok első lakáshoz jutása témájában szervezett online konferenciát. Az Otthonteremtési Program számos módon támogatja a fiatal párok első közös lépéseit, mégis rendkívül fontos, hogy ezeket is minden esetben alapos tervezés, illetve megfontolt pénzügyi döntések kísérjék.
Az online konferencia során a terület jeles szakemberei mutatták be a fiatalok első lakáshoz jutásának esélyeit, főbb kihívásait, legfontosabb hazai tendenciáit, valamint nemzetközi jó gyakorlatait. Az előadások során elhangzott, hogy a magyar fiatalok átlagosan 28,5 éves korukban költöznek az első lakásukba, azonban külön életüket sok esetben egy bérelt ingatlanban kezdik, hiszen a lakásvásárláshoz még nem rendelkeznek elegendő tőkével.
 
Évek óta azon dolgozom, hogy felhívjam a figyelmet a pénzügyi tudatosság fontosságára, amelynek keretében az Állami Számvevőszék kisfilmekben és cikkekben is rendszeresen feldolgozza a fiatalok számára hasznos témákat. Bízom benne, hogy az ÁSZ szakértői által készített közérthető anyagok sokakhoz eljutnak, hiszen minél korábban tanulnak meg a fiatalok a pénzzel bánni és előtakarékoskodni, annál könnyebb lesz megvalósítaniuk a nagyobb célok elérését. Itt szeretnék most két filmet a figyelmükbe ajánlani, amely Dani és Bori életén keresztül ismerteti az öngondoskodás és a lakásvásárlás kérdéseit.
 
A konferencia témájával kapcsolatban természetesen szóba került a gyermekvállalás drasztikus visszaesése is. Országunk társadalma öregedő, hiszen a fiatalok jellemzően egyre később és egyre kevesebb gyermeket vállalnak, ugyanis a tanulás, a tudás, a magasabb képzettségi szint megszerzése, illetve egy stabil munkahelyi pozíció megalapozása gyakran a háttérbe szorítja a családalapítást és a gyermekvállalást. A jelenséget a Kormány is felismerte és 2010. óta évről évre újabb családtámogatási programokat valósít meg, amelyeknek az eredményei már a statisztikákban is megmutatkoznak. Bízom benne, hogy a közelmúltban bejelentett, a 25 éven aluliak adómentességére vonatkozó támogatási forma is hozzásegítheti majd a fiatalokat önálló életük megkezdéséhez.

Hasonlóképpen, a lakástámogatások bevezetésével is szerepet vállal az állam az említett folyamatok befolyásolásában.  Gondoljunk csak a négy vagy több gyermeket nevelő anyák személyi jövedelemadó mentességére, vagy a jövő évre tervezett, a 2021. évi 5,5%-os GDP növekedés elérése esetén megvalósuló, gyermeket nevelő családokra vonatkozó személyi jövedelemadó visszatérítésre. Természetesen vannak még lehetőségek a fejlődésre, de véleményem szerint világos és jó az az irány.