Fontos a javulásra, szabályosságra és a teljesítményre való törekvés

2020-09-09 15:35
„A közszféra hatékonyságának növeléséhez - megfelelő mérési módszertanok és mutatók kialakításával és fejlesztésével - maga a számvevőszék is közvetlenül hozzájárul. Ezért minden intézménynek kiemelt figyelmet kell fordítania saját teljesítményének mérésére” – emelte ki nyitóbeszédében Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke a IX. EUROSAI-OLACEFS Közös Konferencián.
2020. szeptember 9-11. között, közel 70 ország 200 számvevőjének részvételével kerül megrendezésre az európai és latin-amerikai számvevőszékek kilencedik közös konferenciája. A IX. EUROSAI-OLACEFS Joint Conference elnevezésű online esemény házigazdája az Állami Számvevőszék. A konferencia kiemelt témája a számvevőszékek hatékonyságának és a számvevőszéki munka hatásosságának növelése, valamint a COVID-19 pandémia jelentette kihívások és lehetőségek a számvevőszékek életében.
 
olacefs1
 
 
Az idei konferencia rendhagyó módon, online formában kerül megrendezésre. Így biztosítva, hogy a világjárvány miatt is a legnagyobb biztonságban találkozhassanak a kontinensek számvevőszékei és megvalósulhasson egy szélesebb körű, kölcsönös tudáscsere, a tapasztalatok és jó gyakorlatok kölcsönös megosztása.
 
„Az otthoni munkavégzésre, a digitalizált ellenőrzési környezetre való áttérés egyik hétről amásikra történt. Ez alatt az idő alatt gyorsan és széles körben gyűjtöttünk tapasztalatot, kezeltünk kockázatokat és persze, ahol tudtunk, kihasználtunk az új lehetőségeket. Ennek okán a tudáscsere, a jó gyakorlatok megosztása még nagyobb hangsúlyt kap.”- emelte ki beszéde során az ÁSZ elnöke.
 
olacefs2
 
Domokos László felhívta a figyelmet arra, hogy minden intézménynek kiemelt figyelmet kell fordítania a saját teljesítményének mérésére, hiszen ezáltal biztosítható az elvégzett munka tényleges tartalmának és hatékonyságának az átláthatósága.
 
Az Állami Számvevőszék is készített egy szervezeti teljesítménymérésre vonatkozó modellt, ez az ún. GAP-modell, amelyet a nemzetközi trendekkel összhangban alakított ki olyan módon, hogy az eltérések realizálására épít.
 
Hogy miért fontos ez? – tette fel a kérdést az online konferencián Domokos László. „Hiszem, hogy a számvevőszékeknek jó példával kell elől járniuk, mintát vagy irányt mutatva a közszféra többi intézményének. Ugyanakkor az ellenőrzött szervezetek szervezeti teljesítményének értékeléséhez elengedhetetlen, hogy az ellenőrzöttek önmaguknakalakítsák ki fejlesztési, illetve teljesítménnyel kapcsolatos céljaikat és ezáltal egyre jobb teljesítmény elérésére ösztönözzék magukat.”– jelentette ki a Számvevőszék elnöke, aki arra is felhívta figyelmet, hogy fontos a javulásra, szabályosságra és a teljesítményre való törekvés. Már a szándék megléte alapvető lépést jelent a közpénz felhasználás javításához, amelyet a számvevőszékek tanácsaikkal tudnak előremozdítani – hangsúlyozta Domokos László.