Gazdasági évnyitó 2020

2020-03-10 15:36
2020. március 10-én Gazdasági évnyitó 2020 címmel tartotta a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) gazdaságpolitikai fórumát. Az eseményen köszöntötték Domokos Lászlót, az Állami Számvevőszék elnökét is.
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara március 10-én tartotta Gazdasági Évnyitóját, amelyenbeszédet mondott Orbán Viktor miniszterelnök, Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke, Varga Mihály pénzügyminiszter és Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke.
 
Kormányzati segítséget ígért Orbán Viktor miniszterelnök a koronavírus miatt veszteségeket elszenvedő gazdasági szereplőknek, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) gazdaságpolitikai fórumán. Gazdaságvédelmi akciótervet kell meghirdetni – jelentette ki a kormányfő, aki azt kérte az MKIK-tól, gyűjtse össze és április végén továbbítsa a kormánynak a gazdasági szereplők visszajelzéseit arról, hogy pontosan melyik ágazat milyen eszközökkel segíthető át a várható nehézségeken.
 
A miniszterelnök jelezte, hogy az idei és a jövő évi költségvetést is újra kell tervezni, hiszen sok milliárd eurónyi gazdaságélénkítő segítségnyújtásra lesz szükség, ami mindenkitől követel majd hozzájárulást. Meg kell ugyanis oldani, hogy a gazdasági visszaesés ne a 2008-2009-eshez hasonló mértékű legyen, hanem legfeljebb akkora, hogy az EU-val szembeni gyorsasági előnyét - a legalább 2 százalékos növekedési többletét - Magyarország meg tudja őrizni - mondta.
 
Varga Mihály pénzügyminiszter beszédében hangsúlyozta, kész arra, hogy gazdaságpolitikai lépésekkel a magyar gazdaság eredményeit megvédje, az Európai Unióban elért növekedési előnyét megtartsa. A legfontosabb teendők közé sorolta a gazdaságpolitikai mozgástér további kiszélesítését, a versenyképességi intézkedések folytatását, gyorsítását, a hatéves adó- és bérmegállapodás betartását, a stabilitás megőrzését, a beruházások vonzását.
 
Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint a koronavírus hatásai kiszámíthatatlanok.Hozzátette: az erősebb magyar gazdaság erősebb immunrendszert jelent, sok uniós országhoz képest erősebb a gazdaság ellenálló képessége. Ezért is fontos az eddig elért eredmények megőrzése - mondta, jelezve: a koronavírus minden gazdasági területre hatással lesz.
 
Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke beszédében hangsúlyozta, a magyar gazdasági modellváltás eredményes, egyebek közt a tartós gazdasági növekedést, folyamatosan csökkenő államadósságot, fegyelmezett költségvetést, a foglalkoztatás növekedését hozta. Rámutatott arra is, hogy a modellváltás eredményeként csökkent a munkanélküliség, teljesítménycentrikus és ösztönző adórendszer alakult ki, kedvezőbb a magyar gazdaság megítélése, bővülnek a beruházások.