Domokos László

Gelsey Vilmostól búcsúzok

2021-03-04 13:43
A napokban kaptam a szomorú hírt, hogy életének 100. évében elhunyt Gelsey Vilmos. Világszerte elismert közgazdász, sikeres bankár, igazi világjáró polgár volt, aki hosszú éveken át megtisztelt rendkívüli történeteivel, építő kritikáival, szakmai tanácsaival és ami talán a legfontosabb, őszinte barátságával.
Báró Gelsey Vilmos 1921-ben született Bécsben. Gyermekkora jelentős részét Budapesten, a Várnegyed festői környezetében töltötte. Középiskolai tanulmányait a budapesti Királyi Egyetemi Katolikus Gimnáziumban végezte, majd édesapja nyomdokain haladva Cambridge-ben tanult, ahol az előkelő Trinity College-ban szerzett természettudományi MA fokozatot. Innen indult el aztán azon a hihetetlen szakmai úton, amelynek minden állomásán sikereket, jelentős eredményeket ért el.
 
Az Imperial Chemical Industries cégnél szerzett szakmai gyakorlatot, majd évekig dolgozott a brit vállalatnál. 1960-tól aztán előbb a Hill Samuel & Co., majd az Orion Royal Bank nevű, jelentős nemzetközi befektetési bank ügyvezető igazgatója, később utóbbinak elnökhelyettese lett. Az 1980-as évek végén Bécsbe költözött, ahol a mai UniCredit Bank tanácsadója lett. 1995-ben aztán a Richter igazgatósági tagjának választották, ugyanitt később az igazgatóság elnöke lett. Hosszú évtizedek állhatatos munkája után is fontos feladatokat vállalt, így az elmúlt években a Magyar Nemzeti Bank alelnöki főtanácsadójaként tevékenykedett.
 
Nem csupán a munkájában ért el kiemelkedő sikereket. Emberségéért, illetve a számára fontos ügyek melletti kiállásáért 2005-ben a Nagy Szent Gergely Rend Parancsnoki Fokozatával, 2011-ben pedig a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjével tüntették ki.
 
Hosszasan írhatnék arról, hogy a hosszú és eredményekben gazdag szakmai útja során megszerzett tapasztalatai milyen fontos hatással voltak rám és a munkámra, de most inkább azokra a baráti beszélgetéseinkre gondolok, amelyekre gyakran két utazása között került sor. Gelsey Vilmos ugyanis igazi világutazó volt, de ha Magyarországon járt, rendre meglátogatott és hosszasan beszélgettünk utazásairól, élményeiről és a világ számos pontján szerzett tapasztalatairól.
 
Hihetetlen szakmai elhivatottságának, életvidám és derűs jellemének, valamint széleskörű tájékozottságából adódó, gondolatébresztő beszélgetéseinknek az emlékét mindig őrizni fogom!