Hagyomány és modernitás találkozása

2020-10-14 00:00
Első pillantásra meglepőnek tűnő alkotótársak együttműködéséből született művészeti alkotást mutatott be a Magyar Nemzeti Balett. Az előadáson a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársai és az országos tisztifőorvos is jelen volt.
Kovács András Péter karanténslágerére és az Animal Cannibals zenéjére készült a Magyar Nemzeti Balett legújabb kortárs programjának két táncműve, Vetési Adrienn Itthon maradok és Karina Szarkiszova Joyful! című koreográfiái október 11-től láthatók az Eiffel Műhelyházban.
 
Kovács András Péter humorista Maradok. Itthon. című számában reflektált a mindennapi élet rutinját felforgató változásokra, népszerűsítette a korlátozásokat, igyekezett elviselhetőbbé tenni a bezártság megélését. Vetési Adriennlegújabb munkájában egy fitneszedző, egy üzletember, egy sokgyerekes anyuka és egy tanár szemszögén keresztül vizsgálja, ki hogyan reagált az új körülményekre, és mennyiben volt áldás vagy átok a négy fal között töltött időszak.
 
Az előadások jól példázzák, hogy az egész világra lesújtó járványhelyzet nem elfojtotta, hanem táplálta az emberi kreativitást, amit jelen alkotásokban is láthatunk kibontakozni. Példamutatónak tartom, hogy a közösen megélt baj ilyen újszerű művészeti összefogásra inspirálhat, és bízom benne, hogy művészetet kedvelő emberként még sok hasonló kiváló kulturális élményben lehet részünk. A figyelemreméltó előadást ajánlom minden újdonságra nyitott érdeklődő figyelmébe.
 
A bemutató előadásokra meghívást kaptak a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársai és az országos tisztifőorvos, Müller Cecília is, akiknek a koronavírus járvány során nyújtott helytállásukért ezúton fejezem ki hálámat, és gratulálok példaértékű szakmai teljesítményükhöz.