Igazi hungarikum a szarvasi szilva

2021-09-12 00:00
Szilvásgombóc, szilvalekvár: szeptember második hétvégéjén minden a szilváról szólt Szarvason. A XXIII. Szarvasi Szilvanapok jó apropója volta gyümölcs megünneplésének és persze a jó élmények begyűjtésének is. 
A nyitórendezvényen nagy örömmel köszöntöttem a résztvevőket, sőt azt is elárultam, alig vártam, hogy munka után újra a Szarvasi Szilvanapokra érkezzek, hiszen a pandémia miatt tavaly erre nem volt lehetőségem. A kezdeti vidám hangulatot látva abban is biztos voltam, hogy a jókedv egész hétvégére kitart.
 
Ki hinné, hogy hazánkban a szilva a legelterjedtebb gyümölcs? A szarvasi szilvatermesztést már az 1790-es évektől írott dokumentumok igazolják, a szarvasi szilva tehát igazi hungarikum. Nem véletlen az sem, hogy a rendezvénysorozat fő célja ennek a gyümölcsnek a népszerűsítése és a hozzá kapcsolódó hagyományok bemutatása volt. A tradíciók jegyében a fesztiválon a szilvát sokféleképpen kínálták: titkos receptek alapján készült ételek, minősített szilvapálinkák, kézműves sörök, sütemények és természetesen rézüstökben rotyogó szilvalekvárok közül válogathattunk.
 
Szilvanap2
 
Egyetértek Zalai Mihállyal, a Békés Megyei Közgyűlés elnökével, aki szerint az esemény nem csupán a szilva ünnepe, hanem azé a tudásé is, amely a nagyszerű alapanyagokból gasztronómiai kincseket teremt számunkra.
 
Az ünnepség egész hétvégére biztosította a kikapcsolódást, a baráti beszélgetéseket és a szórakozást, amelyekre a mögöttünk álló nehéz időszak után mindannyiunknak szüksége volt. Mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy jövőre látogasson el Szarvasra és a saját szemével győződjön meg róla, hogyan és hányféleképpen kínálják a Körösök szívében ezt az igazán ízletes gyümölcsöt.