Interjú a közművelődésről

2020-08-28 10:00
Szívügyemnek tekintem a nemzeti kultúra ápolását, a kulturális értékek megőrzését, amelyek alapjaiban határozzák meg egy nemzet társadalmi fejlődési lehetőségeit, és amelyek a következő generáció életkörülményeire is döntő befolyással bírnak – mondta Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke a Nemzeti Művelődési Intézet Partnerségi Központjában készített interjúja során.
A Nemzeti Művelődési Intézet egy különleges filmsorozattal kívánja emlékezetessé tenni a székházavatását, amelyben olyan közéleti személyeket, a közművelődés ügyéért elkötelezett szakembereket, illetve a székház megvalósításán dolgozó építészeket, alkotókat szólaltatnak meg, akik sokat tettek a nemzeti kultúra és a közművelődés felvirágoztatásáért, valamint azért, hogy a Nemzeti Művelődési Intézet egy új, a XXI. századi kihívásoknak megfelelő, ugyanakkor a nemzeti kultúra szellemiségéhez méltó székházban folytathassa működését.
 
Ebből az alkalomból készített az intézmény személyes interjút Domokos Lászlóval, az Állami Számvevőszék elnökével, aki örömmel tett eleget a felkérésnek, hiszen fontosnak tartja és támogatja a magyar kulturális értékek gyarapítását és fenntartását, az országhatáron átnyúló kulturális kapcsolatok erősítését, valamint az egész életen át tartó tanuláshoz való hozzáférés biztosítását.
 
NMI_interju
 
A Nemzeti Művelődési Intézet Lakiteleken, a Hungarikum Ligetben megépült székházával nemcsak szimbolikus értelemben, hanem mindennapi valóságában is a Kárpát-medence meghatározó értékközpontjának részévé válik. A magyar Kormány támogatásával megvalósuló, klasszicista jegyeket hordozó, négyezer négyzetméterű székház harmonikusan illeszkedik az alföldi tájba, és Magyarország új kulturális és turisztikai büszkeségéhez, a Hungarikum Liget épületegyütteséhez. A székház építészeti stílusa, homlokzati díszítése tisztelgés elődeink előtt. Egy olyan kor előtt, amikor a kultúra, a mindennapi élet és a közösségek elválaszthatatlanul egybeforrtak. A ház a szerves műveltség értékeit, motívumait és szimbólumait hordozza.
 
A tervezett áprilisi székházavatást a koronavírus járvány meghiúsította, így az épület ünnepélyes átadására 2020. októberében egy tematikus, közművelődési Kárpát-medencei nap keretében kerül sor, amelyet közvetít majd az M5 kulturális csatorna is.