Interjú a Magyar Nemzetben az ÁSZ elnökével

2020-05-14 08:21
A ma reggeli lapszámban Domokos László interjút adott a következő év költségvetésének előkészítése kapcsán. Az alábbiakban az ÁSZ támogató tevékenységét, de mindenekelőtt a költségvetés legfontosabb szempontjait  összegző gondolatait idézzük a cikkből.
„Célra tartottság, rugalmasság és tartalékolás. Kétségtelen, hogy össze kell húzni a nadrágszíjat. Sőt, lehet, hogy az egész nadrágot újra kell szabni. Nagy fegyelmezettségre lesz szükség. Oda kell figyelni a kiadásokra, amelyek nem emelkedhetnek összességében, és – hasonlóan az elmúlt évekhez – jelentős tartalékokat kell beépíteni a költségvetésbe. Ez teremti meg a kormány mozgásterét arra, hogy képes legyen gyorsan és hatékonyan reagálni a váratlan helyzetekre.
 
Folytatni kell a munkaalapú gazdaság építését. Minden intézkedést a munkahelyteremtés és a beruházás-ösztönzés oldaláról kell vizsgálni. Sokan elfelejtik, hogy néhány hónapja még a munkaerőhiány problémájával néztünk szembe, most pedig a munkahelyek megvédésére kell odafigyelni. Az elmúlt években a magyar gazdaságban, így a foglalkoztatásban is jelentős fehéredés ment végbe köszönhetően a gazdaságpolitikai intézkedéseknek és eredményeknek. Nem szabad hagyni, hogy a fenntartható kifehérítés eredményei elvesszenek és a fekete, illetve a szürkegazdaság daganatszerűen visszanövekedjen.
 
Az ÁSZ készen áll a munkára. Teljes kapacitással dolgozunk, egymás után hozzuk nyilvánosságra a jelentéseket, elemzéseket, valamint erősítjük a tanácsadó tevékenységünket.
 
Az elsők között hívtam fel a figyelmet arra, hogy a kormány akkor jár el helyesen, ha mielőbb előkészíti, és már a parlament tavaszi ülésszakán beterjeszti a 2021-es költségvetésről szóló törvényjavaslatot az Országgyűlésnek.”
 
A megjelent interút teljes terjedelemben itt olvashatja el.