Ipari műemlékből kulturális fellegvár: bemutatkozik az Eiffel Műhelyház

2021-10-27 12:54
Az évtized egyik legnagyobb kulturális fejlesztésének eredményeként átadásra került az Eiffel Műhelyház, amely európai viszonylatban is egyedülálló művészeti központként támogatja majd a Magyar Állami Operaház világszínvonalú tevékenységét, illetve a rendkívül gazdag magyar kulturális élet további erősítését.
Újjászületésnap címmel, ünnepélyes keretek között került átadásra az a több mint 33 milliárd forintos beruházásból megvalósuló épületkomplexum, amely az Eiffel Műhelyház nevet viseli. Történelmi jelentőségű fejlődés ez a 137 éves Opera életében, hiszen az elmúlt évtized megpróbáltatásait most új lehetőségek és sikerek követhetik.
 
A kultúra rendkívül fontos szerepet tölt be az életemben, így különösen nagy öröm volt számomra részt venni az Opera új művészeti központjának átadó ünnepségén. A megújult épületkomplexum igazán elképesztő látványt nyújt, amelyet felfedezve a látogató hamar egy minden igényt kielégítő, a magyar kultúra értékeit őrző, a kortárs művészet minden elvárásának megfelelő kulturális térben találja magát.
 
A Magyar Államvasutak Északi Járműjavító egykori szerelőcsarnokának területén immáron kamaraszínház, próbacentrum, gyártóbázis és raktárkomplexum található, amely az Európa élvonalába tartozó operaintézményt teljeskörűn képes lesz a jövőben kiszolgálni.
 
Az ünnepség keretében azonban nem csupán az épületben gyönyörködhettünk.  A gálaesten ugyanis a magyar kultúrát meghatározó zenekari és énekkari – Erkel Ferenc: Himnusz, Kodály Zoltán: Budavári Te Deum – művek mellett a Magyar Nemzeti Balettintézet műsora is látható volt.  Mindezek mellett Műhely.Titkok címmel új állandó kiállítás is nyílt az Eiffel Műhelyházban, amely az Operaház színfalai mögött zajló háttérmunkálatokat mutatja be videók, jelmezek és díszletmakettek segítségével.  
 
Őszintén bízom benne, hogy az Eiffel Műhelyház igazi kulturális fellegvárként járul majd hozzá a Magyar Állami Operaház világszinten is elismert művészeti tevékenységéhez. Ehhez kívánok az épületben alkotó művészeknek, illetve az őket segítő szakembereknek is hangos sikereket!