Ismét megszervezték a kolbász hazai ünnepét

2021-10-31 00:00
Egy év kényszerű kihagyás után, október utolsó hétvégéjén ismét megrendezték az ország egyik legnagyobb gasztronómiai eseményét, a 25. Csabai Kolbászfesztivált. A rendezvény talán legnépszerűbb eleme, a kolbásztöltő verseny ezúttal ugyan elmaradt, a változatos programok, a finom ételek, illetve a város vendégszeretete azonban mindenkit kárpótolt.
Talán nem elfogultság részemről, ha azt mondom, hogy a Csabai Kolbászfesztivál immár több mint két évtizede az egyik legjelentősebb hazai gasztronómiai rendezvény. Sőt, joggal lehetnek a helyiek büszkék arra is, hogy évről évre egyre több vendég érkezik a fesztiválra a világ legtávolabbi pontjairól is. Természetesen, mint ahogy életünk oly sok területét, a kolbász hagyományos ünnepének szervezését is átírta a világjárvány, így a tavalyi évben egyáltalán nem, idén pedig módosult programkínálattal került sor a fesztiválra.
 
kolbaszfesztival
 
Jómagam az első alkalomtól fogva igyekszem minden évben részt venni az eseményen. Voltam tagja kolbászgyúró csapatnak, de zsűritagként is többször volt már szerencsém ízletes disznótoros ételeket kóstolni. Utóbbi, igen megtisztelő szerepre idén is felkérést kaptam, amelynek keretében a nemzetközi szárazkolbász verseny darabjait értékeltem. Nagy öröm volt számomra ez a feladat, hiszen a vírushelyzet árnyékában talán most még jobban esett a számomra az otthont jelentő térség szokásait ilyen módon is feleleveníteni.
 
A kolbászfesztivál ugyanis a gasztronómiai élvezetek, illetve a szórakoztató programok mellett erről is szól, a hagyományok őrzéséről, ápolásáról, illetve azok továbbadásáról. A csabai kolbász titka is ez, hiszen készítése néphagyomány, amelynek különlegessége a változatosságban rejlik, abban, hogy receptje apáról fiúra szállva, családonként más és más. Ebben az esztendőben ugyan csak bemutató jelleggel töltöttek kolbászt a csapatok, a kolbászkészítés hagyományőrző és közösségépítő ereje azonban így is érezhető volt.
 
kolbasz
 
Bár a megszokottnál idén egy családiasabb rendezvény várta az érdeklődőket, a szervezők mindent megtettek annak érdekében, hogy a jubileumi, huszonötödik kolbászfesztivál a szokásos, utánozhatatlan hangulatban teljen. A látogatókat színes programokkal fogadták, volt disznóvágás bemutató, töltöttkáposzta-főző bemutató, kolbászvásár, változatos kulturális programok, este pedig hazánk legnépszerűbb előadói szórakoztatták a fesztiválozókat.
 
Igazi, különleges élmény volt tehát az idei Csabai Kolbászfesztivál, amelynek megszervezéséhez és lebonyolításához gratulálok mindenkinek, aki a vírushelyzet kihívásaival dacolva hozzájárult a rendezvény sikeréhez.