Javult a kórházak gazdálkodási fegyelme

2020-07-20 12:00
Pozitív szemléletváltás indult el a kórházi vezetők körében – emelte ki Domokos László a legfrissebb ÁSZ ellenőrzés eredményeként. Az Állami Számvevőszék elnöke szerint a gazdálkodás törvényi előírásainak betartása éppen olyan lényeges, mint az orvos - szakmai elvárások alkalmazása a gyógyításban.
Évek óta azon dolgozunk, hogy hozzájáruljunk ahhoz, hogy a kórházak képesek legyenek megfelelni a gazdálkodásukra vonatkozó előírásoknak és átláthatóan, elszámoltathatóan működjenek. Kijelenthetem, hogy előrelépést tapasztaltunk a kórházak gazdálkodási fegyelmében – mondta Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke a Magyar Nemzet interjújában.
 
A számvevőszék öt évvel ezelőtt kezdte meg szisztematikus ellenőrzését az ágazatban, és az objektív, bizonyítékokon alapuló ellenőrzési tapasztalatok azt mutatták, hogy szükség van a változásra.
 
Mindig is az vezérelt, hogy támogassuk az egészségügyi ágazatot, illetve az egyes intézmények vezetőit abban, hogy erősödjön a szabálykövetés és a pénzügyi- gazdálkodási fegyelem – hangsúlyozta Domokos László. Az ÁSZ elnöke szerint alapvető társadalmi elvárás, hogy az állampolgárok a lehető legmagasabb szintű ellátást kapják a kórházakban. Ehhez pedig szabályosan, átláthatóan és hatékonyan működő egészségügyi gazdálkodó szervezetekre van szükség Magyarországon.
 
Az ÁSZ elnöke úgy véli, hogy a kórházi vezetők nagy része megértette, hogy a gazdálkodás törvényi előírásainak betartása éppen olyan lényeges, mint az orvos-szakmai elvárások alkalmazása a gyógyításban. „Ha egy kórházban nem követik a pénzügyi jogszabályokat, akkor a szakmai feladatok ellátásánál is felmerülhetnek hiányosságok.”
 
A kórházakat az ÁSZ az ellenőrzési tapasztalatok összegzése mellett, öntesztekkel, előadásokkal, konzultációs lehetőségekkel is támogatta, valamint az ellenőrzött kórházak elsőszámú vezetői részt vettek az etikus közpénzügyi vezetőképző programban is.
„Nagy szakmai tapasztalattal rendelkező, tudományos eredményeket elért, elfoglalt egészségügyi vezetőkről van szó, mégis példátlan elköteleződésről és lelkesedésről számoltak be a képzést koordináló kollégáim. Egyetlen intézménycsoportban sem tapasztaltuk ilyen erősen, hogy tanulni, fejlődni akarnak. Alapvetően ennek tulajdonítom, hogy érezhetően elindult a szemléletváltás és a változás.” – hangsúlyozta Domokos László.