Domokos László

Jelentős mozgástér van a jövő évi költségvetésben

2020-06-15 14:50
A 2021-es költségvetés nem tartalmaz olyan tartalékot, amelynek elsődleges rendeltetése a költségvetési hiánycél betartásának és közvetetten az államadósság-szabály teljesítésének biztosítása. Ez ugyanakkor nem teszi kockázatossá az államadósság-szabály teljesítését, mivel a törvényjavaslatban rögzítettek szerint az államadósság-mutató 2021. végére tervezett értéke 3,3 százalékponttal kisebb a 2020. végére várható értékénél – hívta fel a figyelmet Domokos László a 2021-es költségvetésről szóló parlamenti vitában. Az ÁSZ elnöke rámutatott: Mindez a GDP több mint 3 százalékának megfelelő mozgásteret biztosít arra az esetre, ha a GDP a prognosztizáltnál kisebb mértékben nő, vagy az államadósság növekedése a tervezett mértéket meghaladja 2021-ben.
A 2021-es költségvetésről szóló törvény iránytűként szolgálhat a gazdaság újraindításához – emelte ki Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke a jövő évi költségvetésről szóló parlamenti vitában elhangzott expozéjában. Az ÁSZ véleménye szerint a 2021. évi központi költségvetési törvényjavaslat megalapozott, valamint megfelel az Alaptörvényben meghatározott államadósság-szabálynak, valamint a költségvetésre vonatkozó jogszabályi előírásoknak. Domokos László rámutatott: a jövő évi költségvetés nyári elfogadása számos bizonytalanságot megszüntet.
 
Az ÁSZ elnöke expozéjában rámutatott: a költségvetési törvényjavaslatban rögzítettek szerint az államadósság-mutató 2021. végére tervezett értéke 3,3 százalékponttal kisebb a 2020. év végére várható értékénél, azaz a GDP több mint 3 százalékának megfelelő mozgásteret biztosít arra az esetre, ha a GDP a prognosztizáltnál kisebb mértékben nő, vagy az államadósság növekedése a tervezett mértéket meghaladja.
 
expoze1
 
Domokos László kiemelte: Számításaink szerint 2021. évben az államadósság-szabály akkor nem teljesülne, ha a tervezett GDP növekedés mellett az államadósság további 1632,3 Mrd Ft-tal növekedne, illetve a nominális GDP növekedési üteme – a tervezett államadósság mellett – nem érné el a 3,4%-ot. Az ÁSZ elnöke aláhúzta: Az elmondottakra tekintettel az ÁSZ – a Költségvetési Tanács véleményével megegyezően – a törvényjavaslatot megalapozó makrogazdasági prognózist megfelelő alapnak tekintette a 2021. évi költségvetés tervezéséhez.