Jól irányított állam és annak jó működése nélkül nincs jó életminőség

2020-06-25 08:50
Hogyan lehet ösztönző az állam? Milyen szinergiák bontakoztak ki az állami és az üzleti szféra között? Többek között ezekre a kérdésekre is választ ad az Ösztönző állam – hatékonyabb vállalatok címmel megjelent tanulmánykötet. Az Akadémia Kiadó gondozásában megjelent kötet egyfajta lenyomat az elmúlt egy évtized gazdaságösztönző intézkedéseiről, és bemutatja a kormányzati stratégia államháztartási és piaci oldalról értelmezhető eredményeit.
Az Ösztönző állam – hatékonyabb vállalatok című kötet bemutatja egy közel nyolcéves gazdaságösztönző kormányzati stratégia államháztartási és piaci oldalról értelmezhető eredményeit.
 
A témaválasztás mellett külön dicséret illeti a könyv layoutját, az illusztrációkat, a táblázatokat és Parragh Bianka szerkesztői munkáját, aki nem pusztán összefogta a neves szerzőket – Domokos László, Joerg Bauer, Báger Gusztáv, György László, Krisán László, Oláh Dániel, Szigeti Ádám, Parragh László, Petőné Csuka Ildikó, Szeghegyi Ágnes, Végh Richárd –, hanem a bevezető tanulmányt is jegyzi.
 
Magyarország Európa 5 legélhetőbb országa közé szeretne tartozni 2030-ra a gazdaságpolitika célja szerint, és az elmúlt időszakban jó úton indult el az Ösztönző állam – hatékonyabb vállalatok című tanulmánykötet szerzői szerint. Parragh Bianka, az MNB Monetáris Tanács tagja és az NKE tudományos főmunkatársa, a kötet szerzője és szerkesztője úgy véli, ha az állam érti és figyelembe veszi a gazdasági szereplőknek az üzleti környezet nehézségeiből adódó kockázatait és kihívásait, úgy hatékonyabbak és gyorsabbak lehetnek a vállalati válaszreakciók és ezáltal a nemzetgazdaság fejlődése is gyorsabb és hatékonyabb lesz. Az állam szerepvállalásával, a jó irányú állami ösztönzéssel a vállalatok és valamennyi gazdasági szereplő értékteremtését támogatja. 
 
Domokos László Vállalatirányítás a közérdek szolgálatában címmel írt fejezetet az Akadémiai Kiadó gondozásában megjelent könyvbe. Az ÁSZ elnöke a közérdek szolgálatában megvalósuló cégirányítás feltételeit az állami tulajdonú vállalatok irányításának és működésének rendszeres, a hiba súlyával arányos következményekkel járó – így az ösztönző erőt kifejtő ellenőrzéssel összefüggésben tárgyalja. Ebből kiderül, hogy az állami vállalatok irányításának megújítása és annak következetes érvényesítése, valamint ellenőrzése feltétele az állami tulajdonú cégek „jól irányítottságának”, a hatékony és eredményes működésnek, továbbá a „jól irányított államnak”.
 
Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke úgy véli, hogy sokkal komplexebbé vált a világ és egy jól irányított állam nélkül és annak jó működése nélkül nincs jó életminőség, nincs megfelelő fejlődési perspektíva és fenntartható gazdasági környezet sem. A rövidtávon gondolkodó, befektetéseik belátható időn belüli megtérülésében érdekelt vállalkozásokkal szemben, az ösztönző állam hosszútávon gondolkodik, és a fenntartható fejlődést szorgalmazza – tette hozzá. Domokos László elmondta: egy jól működő államnak az üzleti szféra minőségét meghaladó vezetési kultúrára van szüksége – fogalmazott.
 
A megjelent könyvvel kapcsolatban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika tévé stábja filmet forgatott a kötet szerzőivel, amelyet az alábbiakban nézhet meg.