Jubileumi emlékérme az Állami Számvevőszék tiszteletére

2020-10-21 11:39
2020-ban az Állami Számvevőszék kettős évfordulót ünnepel: egyrészt az első független magyar állami számvevőszék alapításának 150 éves évfordulóját, valamint a független számvevőszéki ellenőrzés újraindulásának 30 éves évfordulóját. A jubileum alkalmából a Magyar Nemzeti Bank emlékérmét bocsátott ki, amelyre – minden munkatársam nevében mondhatom – büszkék vagyunk.
1870-ben jött létre az első független magyar Állami Számvevőszék, amely az 1949-es megszüntetése után 1990. január elsején kezdte meg újra a működését. Tehát az Állami Számvevőszék 150 éve a közpénzek őre és 30 éve a demokrácia pénzügyi garantőre.
 
erme2
 
A Magyar Nemzeti Bank október 21-én 14 órakor a kettős jubileum alkalmára készített Pelcz Balázs szobrászművész által tervezett 10 000 Ft névértékű ezüst és 2000 Ft névértékű színesfém emlékérmét bocsátott ki.
 
Az emlékérmék törvényes fizetőeszközök, mint a forgalomban lévő fémpénzek. Az emlékérmék előlapjain központi motívumként az 1870-ben alapított Magyar Királyi Legfőbb Állami Számvevőszék egykori székházának az ún. ÁSZ palotának a Bem rakpart felöli részlete jelenik meg. Az emlékpénzérmék hátlapján az ÁSZ hivatalos logója látható, mely egyrészt a folytonosságot és a folyamatos fejlődést, másrész a modern kor és a digitalizáció kihívásaihoz való alkalmazkodás képességét szimbolizálja. Éppen ezért az érméken a tradíció és modernitás együtt van jelen.
 
jubileumiermek
 
A mai napon kibocsátott két emlékérme, amely – köszönhetően Pelcz Balázs szobrászművésznek és a közös alkotófolyamat résztvevőinek – méltó módon állít emléket az Állami Számvevőszék 150, illetve 30 éves történelmének, és egyúttal szimbolizálja a jelen és a jövő kihívásaival való szembenézését, a folyamatos változáshoz való alkalmazkodóképességet.
 
A járványügyi ajánlásokat betartva egy online rendezvényen volt lehetőségem megköszönni a Magyar Nemzeti Bank vezetésének, az általuk felkért szakértő zsűri tagjainak, a tervező művésznek, valamint minden, a kivitelezésben közreműködő kollégámnak a támogató munkát. Enélkül ugyanis nem jöhetett volna létre az emlékérem, amelynek kibocsátása nagy megtiszteltetés az Állami Számvevőszék számára.