Kell a pénzügyi gondosság, kell az irány!

2020-05-08 09:39
Célra tartás, rugalmasság, tartalékolás.  Ezek a tulajdonságok kell, hogy jellemezzenek minden költségvetést. A gazdasági és társadalmi helytállást az ország így képes költségvetési eszközökkel is megalapozni a váratlan helyzetek esetében is.
Magyarországot 2008-ban teljesen felkészületlenül érte a válság, és ez a példa arra figyelmeztette a jelenlegi kormányzatot, hogy elengedhetetlen a felkészülés.
 
Az Állami Számvevőszék minden évben véleményezi a következő évre vonatkozó költségvetési tervezetet, és mindig is arra hívtuk fel a figyelmet, hogy erős tartalékokat kell beépíteni a költségvetésbe.
 
Örvendetes, hogy a kormány megfogadta az ÁSZ, illetve a Költségvetési Tanács értékelését és javaslatait, és évek óta olyan költségvetést tervez, amely nagyobb mozgástérrel rendelkezik az esetleges gazdasági visszaesések, veszélyhelyzetek kezelésére. Láttuk, hogy ez az olyan igazán rendkívüli, korábban nem ismert jelenségeket is felvonultató helyzetben, mint a mostani koronavírus járvány, még az újratervezéshez is kellő alapokat nyújt az egyéb szükségessé vált intézkedések mellett.
 
A fentiek szellemében egyértelműen jónak és gondosnak tartom, hogy a kormány már az Országgyűlés tavaszi ülésszakára előkészíti a következő, 2021-es évi költségvetési tervezetét!
 
Ellenvéleményeket is olvasok, melyek szerint túl korai még a következő évi büdzséről dönteni, mivel a jelenlegi helyzetben nagy a bizonytalansági faktor. Nem értek egyet ezzel az állásponttal.
 
Egy elfogadott, célra tartó, rugalmas és tartalékokat is képező költségvetés irányt mutat, tervezhetőbbé teszi az életünket és minimalizálhatja a veszteségeket. Természetesen mindig az adott helyzethez alkalmazkodó módon megteremtendő biztonságunkat éppen a gondos pénzügyi tervezés alapozhatja meg és tehet bennünket képessé – mind országos, mind családi szinten – a rugalmas reagálásra.
 
Az Állami Számvevőszék elnökeként és a Költségvetési Tanács tagjaként is azért dolgozom, hogy hozzásegítsem az Országgyűlést egy gondos és versenyképességet erősítő, a biztonságunkat szolgáló költségvetési keretet biztosító törvény elfogadásához.