Készüljünk tudatosan a tanévkezdésre

2021-08-13 00:00
Örömmel értesültem az elmúlt hetek híradásaiból, hogy a világjárvány által előidézett gazdasági nehézségek ellenére is jelentős mértékben gyarapodtak a lakossági megtakarítások az év első negyedévében. Rendkívül fontosnak gondolom kiemelni, hogy a példátlan növekedés mögött olyan tudatos háztartások állnak, akik anyagi lehetőségeik és korlátaik megismerését követően, hosszas mérlegelés és tervezés után hozták meg pénzügyi döntéseiket.  
A lakossági megtakarítások bővülését alátámasztó, rendkívül biztató adatok egyértelműen arra utalnak, hogy jelentősen erősödött a hazai lakosság pénzügyi tudatossága. Ennek számos oka lehet. Az elmúlt időszak mindannyiunk számára bizonyította, hogy bármikor adódhatnak olyan váratlan helyzetek, amelyek átmenetileg vagy akár hosszabb időre is veszélybe sodorhatják háztartásunk anyagi biztonságát. Szerencsére az látszik, hogy a lakosság gyorsan felismerte a járvány okozta bizonytalanságokat, és a fogyasztás helyett inkább a megtakarításokra helyezte a hangsúlyt. Szintén számos háztartásban ösztönözte a takarékoskodást az immár több mint egy éve tartó hitelmoratórium is, amelynek eredményeképpen sokan tudták megspórolni a havi törlesztőrészletnek megfelelő összeget. Azok pedig, akiknek erre nem volt lehetőségük, néhány hónapra mentesülhettek a fizetési kötelezettség alól, a háztartásnál maradt összegekkel pedig költségvetésük egyensúlyát erősíthették meg.
 
A járvány visszaszorulásával a nyári hónapok sokak számára felszabadultan telnek, számos családnak van végre lehetősége bepótolni az elmaradt programokat, nyaralásokat. Nem szabad azonban megfeledkeznünk arról, hogy néhány héten belül a gyermekes családoknak már nem a vakációt, hanem az iskolakezdést kell megtervezniük. Ez az időszak hagyományosan nagy anyagi terheket ró a háztartásokra. Aki eddig a hagyományos iskolakezdésre készült, mérlegelnie kell a digitális oktatáshoz szükséges technikai eszközök beszerzését is, ami hangsúlyosabbá teszi a tanévet megelőző pénzügyi tervezést.
 
ditalis oktatas
 
A bevételek és kiadások összegzéséhez, valamint anyagi helyzetünk áttekintéséhez jó szolgálatot tehet egy kockás füzet, vagy akár egy telefonos applikáció. A családi költségvetés elkészítésével ugyanis nem csupán adott hónap pénzügyi lehetőségeiről és korlátairól kapunk tiszta képet, de hónapokra visszamenőleg is ellenőrizhetjük bevételeink, illetve kiadásaink alakulását.
 
Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy pénzügyeink tervezése elengedhetetlen ahhoz, hogy jól tudjunk gazdálkodni a rendelkezésünkre álló erőforrásokkal. Az elmúlt időszakban azonban azt is megtanultuk, hogy egy hirtelen bekövetkező, váratlan esemény néhány pillanat alatt képes áthúzni a terveinket.  Ilyenkor van szükség arra, hogy képesek legyünk újratervezni. Céljaink priorizálása, bevételeink és kiadásaink felülvizsgálata, megtakarításaink számbavétele. Emellett lehetőségeink megismerése és mérlegelése rendkívül fontos ahhoz, hogy egy válság hatására se sérüljön anyagi biztonságunk. Fontos tehát, hogy számoljunk, tervezzünk, mérlegeljünk, és ha szükség van rá, ne féljünk újratervezni.