Kevesebb készpénz - fehérebb gazdaság

2020-11-24 00:00
A készpénzhasználat csökkentéséről, illetve az online ügyintézés kiterjesztéséről is döntött a gazdasági operatív törzs keddi ülésén. A meghozott döntéseket azért üdvözlöm, mert annak mindkét eleme hozzájárulhat a magyar gazdaság fenntartható kifehérítéséhez.  
Nem tagadom, nagyon nehéz megtalálni a pozitívumokat a világjárvány által okozta változások között, azonban az biztos, hogy a digitalizáció kiszélesítése, az online ügyintézés fejlesztése, illetve a készpénzhasználat csökkentése is a pandémia okozta rendkívüli helyzet, valamint a járvány elleni védekezés jegyében váltak halaszthatatlan feladatokká. 
 
A digitalizáció bár a magyar közszféra egyik legnagyobb kihívása, valójában a megelőzésen alapuló korrupció elleni fellépés egy hatékony eszköze. Az adó-és hatósági ügyintézés digitalizálása, a kormányhivatali ügyek „egyablakossá” tétele, illetve azok digitális platformokra terelése nem csupán gyorsítja és egyszerűsíti az egyes ügyek intézését, hanem minimalizálja a visszaélések lehetőségét, ezáltal pedig hozzájárul a magyar gazdaság elmúlt években már megkezdett jelentős kifehérítéséhez.
 
Hasonlóképpen, a készpénzhasználat csökkentése is a hazai gazdaság fenntartható kifehérítéséhez járul hozzá nagymértékben. Az Állami Számvevőszék már a tavalyi évben felvetette a készpénzhasználat teljes felszámolásának gondolatát a közszférát illetően elsősorban az integritás növelése, illetve a bürokrácia és az adminisztrációs terhek csökkentése érdekében.
 
Összességében tehát azt gondolom, hogy a digitalizáció térnyerésének, a digitális ügyintézés kiterjesztésének, valamint a készpénzhasználat visszaszorításának nem csupán a járványhelyzet kezelése során vannak pozitív hatásai, de a magyar gazdaság integritására is jótékonyan hatnak.