Konferenciakötet Horváth János emlékére

2020-06-22 15:42
Prof. Dr. Horváth János a Pénzügyi Szemle szerkesztőbizottságának volt a tagja. Nevét emlékkonferencia őrzi, amelyről kiadvány jelent meg. Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke Horvát János emlékét őrizve ajánlja az olvasók figyelmébe a megjelent kötetet.
A Budapest Világörökségéért Alapítvány IN MEMORIAM HORVÁTH JÁNOS címmel rendezett emlékkonferenciát örökös elnöke tiszteletére, amelyről megjelent egy kiadvány. A kötet összefoglalja a konferencián megemlékezők beszédeit, a múlt felidézett emlékeit.
 
A konferencia kiadványban Horváth Jánosra emlékezett többet között Navracsics Tibor, a Veszprém–Balaton 2023 Európa kulturális fővárosa program kormánybiztosa, Martonyi János volt külügyminiszter, Hiller István, az Országgyűlés alelnöke, Ludányi András professzor, az amerikai Magyar Baráti Közösség egyik alapítója, Turi-Kovács Béla, az Országgyűlés korelnöke, Hörcsik Richárd, az Európai ügyek bizottságának elnöke, valamint Bouquet László, a Budapest Világörökségéért Alapítvány ügyvezető elnöke.
 
Horváth János professzor, az Állami Számvevőszék tudományos folyóiratának a Pénzügyi Szemlének senior tagja volt. A Pénzügyi Szemle szerkesztőbizottsági tagjaként szerepet vállalt a folyóirat szakmai, tudományos színvonalának emelésében, javaslataival, témafelvetéseivel hozzá járult a hazai közgazdaságtudomány és közpénzügyi tudatosság fejlődéséhez, jobbá tételéhez. Töretlen optimizmusa, a tudásba vetett hite példaértékű volt. Egyik utolsó interjújában évszázados élettapasztalatával a tudásra, jóakarat bízta a világot, az alábbiakkal zárta válaszát: "A múlt évszázadban minden exponenciálisan felgyorsult. Ebben az évszázadban annyi minden történt, mint az előző évezred folyamán összesen. A jövőt kémlelve látok okot aggodalomra, de ugyancsak látom a boldogulás eszközeit, útjait. ...A tudás nem fogy el, sőt teremtődik a tudás által. A tudás az egyetlen dolog, aminek termelésekor a csökkenő hozadék törvénye nem érvényes. Már csak az a kérdés: az emberek hogyan élik majd meg a tovább formálódó világot? Erre a kérdésre megnyugtató választ adhatok: két dologra lesz szükség, tudásra és jóakaratra."
 
A konferencia kötetet itt olvashatja el.In_memoriam_Horvath_Janos_kotet-