Kossuth Rádió - Felfedező - a gazdaságról

2020-11-10 16:18
Az Állami Számvevőszék 150 éve a közpénzek őre és 30 éve a demokrácia pénzügyi garantőre. Ehhez a neves évfordulóhoz köthető a Magyar Nemzeti Bank most megjelent 10 ezer forint névértéken kibocsátott ezüstpénze. Emlékezzünk a múltra, tekintsünk a jövőbe.
Mostanában sok szó esik a közjóról, és a közpénzekkel való megfelelő bánásmódról, amelynek része a közpénzek ellenőrzése is. Beszélhetünk-e valamiféle javulásról vagy valamiféle trendről, hogyan látja ezt az elmúlt évek tükrében? – tette fel a kérdést a Kossuth Rádió riportere.
 
150 évvel ezelőtt alakult meg az első független magyar számvevőszék, 30 éve pedig a rendszerváltás utáni Állami Számvevőszék. Gajzágó Salamon és Hagelmay István után vezetni a számvevőszéki hivatalt nagy érdem a számomra, ugyanakkor nagy felelősség is.
 
Talán kevesen tudják, de 22 ezer nevesített közpénzt felhasználó szervezet van ma Magyarországon, amely óriási szám, és kiemelten fontos feladat őket értékelni és egy jobb közpénzügyi helyzet irányába terelni. A számvevőszéknek az a hivatása, hogy javítsa a mindenkori közpénzügyi helyzetet, hogy biztosítsa az átláthatóságot, a transzparenciát.
 
Talán mondhatom azt, hogy a számvevőszék munkájának kezdetén még nem volt megfelelő erőforrása, amely rendelkezett volna a megfelelő háttértudással, valamint olyan oktatási rendszer sem, amelyik egyáltalán ezt tanította volna. Ezért nagyon fontos eredmény, és hosszú évek kellettek ahhoz, amíg az ellenőrzésből az alaptörvény szerinti alkotmányos audit típusú ellenőrzés jöjjön létre.
 
Nem árulok el nagy titkot azzal, hogy nemcsak Magyarországon, de az egész világon nagyon komoly módszertani, tudásbeli változás zajlik, aminek köszönhetően ma már nemzetközileg összevethető módszertannal dolgozunk. A szigorúan vett audittípusú ellenőrzésnek ugyanolyan része a szabályossági ellenőrzés, mint a teljesítményértékelés, vagy az elemzések, a tanácsadó, támogató nézőpont, az ügyfélközpontúság. A számvevőszék jogosítványainak kiszélesítésével, egyre több eszköz van a kezünkben ahhoz, hogy elősegítsük a közpénzügyi helyzet javulását, hozzájáruljunk a jól irányított állam megteremtéséhez.
 
Egy kiteljesedési időszakon ment át a számvevőszék, amely még nem záródott le, tehát ennek további szakmai és reményeim szerint további folyamatos közpénzügyi fejlődési eredményei is lesznek.