Domokos László

Közös siker a kiemelkedő teljesítmény

2020-07-17 13:49
"Rendkívül nagyra értékelem az elmúlt hónapok eredményeit, a számvevőink és munkatársaink elkötelezettségét" -kezdte beszédét Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke a 2020. évi Gajzágó Salamon-díjátadó ünnepségén.

A 2020. évi Gajzágó Salamon-díjak és elnöki dicséretek átadására 2020. július 17-én került sor ünnepélyes keretek között az ÁSZ Üvegtermében. Az előző évektől eltérően, az egészségügyi helyzetre való tekintettel a díjkiosztó ünnepségen a díjazottakon túl csak az ÁSZ vezetői vettek részt, betartva az egészségügyi előírásokat. Az ünnepségen köszöntő beszédet mondott Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke. Mint fogalmazott: a Gajzágó Salamon-díj átadása minden évben ünnep az ÁSZ és dolgozói számára, hiszen „ilyenkor megállunk, és elismerjük a törekvést a jóra, a jobbra, a legjobbra."

gajzago1

Az ÁSZ elnöke beszédében kiemelte: Magyarország Alaptörvénye, annak közpénzügyi fejezete, valamint az Alaptörvény ezen rendelkezéseit érvényesítő törvények biztosítanak megfelelő keretet a közpénzügyi ellenőrzés magyarországi rendszeréhez. „Az Alaptörvény tehát a kezünkbe adja annak lehetőségét, hogy ellenőrzéseinkkel hozzájáruljunk a közpénzek szabályszerű felhasználásához, és javítsuk a közpénzfelhasználás minőségét" – fogalmazott Domokos László a díjátadón. Hozzátette: Ez azonban felelősség és kötelesség is egyben. „Önök, Hölgyeim és Uraim – Kedves Kollégák – azért végzik a feladataikat nap mint nap, hogy pozitív változásokat indítsanak el és tartsanak fent a magyar közpénzügyi rendszerben, illetve a saját területükön hozzájáruljanak e célok eléréséhez" – húzta alá az Állami Számvevőszék elnöke az eseményen a díjazottakhoz szólva.
 

gajzago2

Felhívta rá a figyelmet: az ÁSZ olyan módszereket, eszközrendszereket használ, melyek segítségével képes a folyamatos megújulásra, modernizációra, alkalmazkodásra, a kiegyensúlyozott és a törvényi előírásoknak maradéktalanul eleget tevő, magas szintű működésre, minden körülmények között. Domokos László emlékeztetett: „hazánkat a pandémia hatalmas kihívások elé állította, de mi felkészültünk az ilyen helyzetekre és változatlanul elláttuk a törvényben meghatározott feladatainkat. Rendkívül nagyra értékelem az elmúlt hónapok eredményeit!" – emelte ki az elnök. Kitért rá: a minket körülvevő világ folyamatosan változik, a változásokra pedig reagálni kell, minden körülmények között. „Meggyőződésem, hogy ezt alapvetően jól is csináljuk, hiszen az elmúlt 10 évben az Állami Számvevőszék működési folyamatai, szervezeti struktúrája teljesen megújult. Sok dolgunk volt, de mentünk előre határozott lépésekkel" – mondta Domokos László.


gajzago_dijazottak

Az ÁSZ elnöke hangsúlyozta: „A mai nap díjazottai kiemelkedőt alkottak, problémákkal teli világunkban. Ők voltak azok, akik túlláttak ezeken a problémákon, és megoldásokat kerestek, dolgoztak ki. A saját területükön elért teljesítményükkel hozzájárultak ahhoz, hogy az Országgyűlés legfőbb pénzügyi és gazdasági ellenőrző szervének munkája még inkább hasznosulni tudjon". Köszöntője végén közös sikernek nevezte a kiemelkedő eredményeket Domokos László, „hiszen mindnyájan mélyen hiszünk abban, hogy az állam demokratikus működésének egyik legfontosabb garanciáját jelenti az Állami Számvevőszék, amely immáron 150 éve a közpénzek őre, és 30 éve a demokrácia pénzügyi garantőre."

Az idei Gajzágó Salamon-díj átadásához kapcsolódó ünnepség az egész Állami Számvevőszék számára különleges volt, hiszen Warvasovszky Tihamér alelnök előtt is tisztelgett, aki 10 éves alelnöki, összesen pedig csaknem 50 esztendős szakmai-közéleti pályája lezárását jelentő nyugdíjazása előtt áll. Domokos László elismerően szólt a leköszönő alelnökről, mint mondta: Warvasovszky Tihamér mindig példát mutatott másoknak, mindenkire nagy és örökre megmaradó hatást gyakorolt. Az ÁSZ-elnök egyúttal kinevezte az új alelnököt, Holman Magdolnát.