Lakásfelújítás fehéren

2020-11-13 12:12
A családokért felelős tárca nélküli miniszter 2020. októberében a családtámogatási rendszer több új elemmel való bővítésének tervét jelentette be. Ezek közül az otthon-felújítási hozzájárulás olyan támogatási forma, amely bevezetését az Állami Számvevőszék ellenőrzési és elemzési tapasztalatai alapján és költségvetési szempontból is megfelelő (család)támogatási eszköznek tartok, amely hozzájárul a gazdaság további fehéredéséhez.
A bejelentés szerint a családok otthonának felújítási költségeinek felét átvállalja az állam, legfeljebb 3 millió forintig. A miniszter a részleteket ismertetve elmondta: ha valaki 2021. január 1-je után felújításba kezd és gyűjti a számlákat, az állam visszautalja neki a költségeinek felét, legfeljebb hárommillió forintot. Ez vonatkozik az anyagbeszerzésre és a munkaerőköltségre is.  A kormány célja, egyrészt hogy minél több gyermeket nevelő családnak segítsen, másrészt a gazdaság fellendítéséhez is hozzájárul ez az intézkedés az építőipar ösztönzésén keresztül.
 
Kiváló megoldásnak tartom mind a gyermeket nevelő családok támogatását, mind a gazdaság és az építőipar fellendítését szolgáló intézkedést. Az, hogy csak a számlával igazolt költségek képezik a támogatás jogalapját, egyértelműen a gazdaság kifehérítésének irányába ható tényező, különösen az építőipar területén. Úgy vélem, az otthonfelújítás a meghatározott életkorú gyermeket nevelő családokra való szűkítés esetében is az állampolgárok olyan sokaságát érintő jelenség, amelynek támogatása a gazdaság fellendítésére alkalmas intézkedés.
 
Az építőiparban jelentkező megnövekedett igényeket csak több megfelelően képesített szakember képes majd ellátni, így a támogatás hozzáadott értékeként a foglakoztatás javulását is feltételezhetjük. Az építőiparban megfigyelhető jelentős szakemberkereslet növekedését is eredményezheti a lakás-felújítási támogatás bevezetése, mivel akár a képzettség nélküliek, a munkanélküliek és az álláskeresők esetében is ösztönzést jelenthet a növekvő szakemberszükséglet, akár átképzések, új képesítések megszerzése útján is.
 
A részletszabályok kidolgozása és kihirdetése még a következő hetek feladata, de addig is bizakodással tekintek az új támogatási forma célkitűzésire, a családok támogatásának segítségével a gazdaság fellendítésére.