Megbízható a 2020. évi zárszámadás

2021-10-07 15:54
Az Állami Számvevőszék ebben az évben is elvégezte a központi költségvetés végrehajtásának ellenőrzését. A 2020-as évre vonatkozó zárszámadás ellenőrzéséről készült jelentést hivatalosan átadtam az Országgyűlés alelnökének, dr. Latorcai Jánosnak.
A zárszámadás a költségvetés végrehajtásáról szóló beszámoló, amely a központi költségvetés esetében törvényjavaslat formájában készül, és tartalmazza az adott évben ténylegesen teljesített bevételeket és kiadásokat, valamint azok összevetését a költségvetésben tervezett előirányzatokkal. A törvényjavaslat elfogadásáról az Országgyűlés dönt.
 
zarszam2021
 
Az ÁSZ zárszámadási ellenőrzése megállapította, hogy az előirányzatok megbízhatóak voltak és teljesítésük szabályszerű volt. Az államadósság-mutató értéke a 2020. év végére 77,2% volt, míg kormányzati szektor uniós módszertan szerinti hiánya a bruttó hazai termék 8,0%-a volt. Az ÁSZ jelentés rámutat, hogy a hiány és államadósság alakulására vonatkozó költségvetési szabályokat a 2020. évben a Covid-19 világjárványból eredő gazdasági visszaesés miatt nem kellett alkalmazni.
 
A belső kontrollrendszer megfelelősége javult a 2020. évben a 2019. évhez képest. Ehhez jelentősen hozzájárultak a szabályszerű működés érdekében tett lépések. A korábbi években lefolytatott ÁSZ ellenőrzések más területen is pozitív hatásokkal jártak: 2014 óta 2020 az az év, amikor a Nemzeti család- és szociálpolitikai alap családi támogatások jogcím terhére teljesített kiadások megbízhatóak.