Megjelent az ÁSZ Lakossági Tájékoztató Füzete

2022-06-03 12:02
Mitől függ a digitális oktatás eredményessége? Milyen pozitív hatásai vannak az otthoni munkavégzés elterjedésének? Hogyan járul hozzá a fenntartóváltás a minőségi és versenyképes tudáshoz? Hogyan befolyásolják a reklámok a lakosság gyógyszerfogyasztását? Miért ellenőrzi az ÁSZ a könyvtárakat, illetve a gyermekétkeztetést biztosító intézményeket? Ezekre és hasonló kérdésekre ad választ az Állami Számvevőszék Lakossági Tájékoztató Füzete. Öröm számomra, hogy kiadványunkkal az ÁSZ tevékenységének ezen rendkívül fontos vetületét is bemutathatjuk.
Törvényi előírás alapján, az ÁSZ minden évben köteles a működéséről, a tevékenységéről, illetve a gazdálkodásáról is beszámolni az Országgyűlésnek, a beszámolót tartalmazó tájékoztatóját pedig nyilvánosságra is kell hoznia. Természetesen ezen kötelezettségének a szervezet ebben az évben is eleget tett, azonban most először nem csupán az Országgyűlésnek számolt be szakmai munkájáról, hanem a hazai lakosság számára is összeállított egy tájékoztató füzetet, amelyben ellenőrző, elemző és támogató tevékenységének társadalmi relevanciáját kívánja bemutatni.
 
Milyen céllal készült a Lakossági Tájékoztató Füzet?
 
Munkája során az ÁSZ célja a közpénzekkel való felelős gazdálkodás elősegítése. Ez elsőre talán távolinak tűnik a mindennapi élettől, de jobban belegondolva, hamar kiderül, hogy a közpénzek felhasználásának eredményessége valójában a hétköznapok minőségében tükröződik vissza. Hazánk településeinek biztonsága, az egészségmegőrzés, a környezetvédelem, az oktatás, az idősek és a rászorulók gondozása vagy a szórakozási lehetőségek elérhetősége és minősége a lakosság széles rétegeit érintő, a jólétüket alapjaiban meghatározó ügyek. Az ezekhez kapcsolódó közszolgáltatások azonban kizárólag akkor válhatnak széleskörben, magas minőségben elérhetővé, ha a rájuk fordított közpénz felhasználása a szabályoknak megfelelően, átláthatóan és eredményesen történik.
 
A Lakossági Tájékoztató Füzet azzal a céllal készült, hogy az állampolgárok is megismerhessék azt a munkát, amelynek révén az ÁSZ hozzájárul hétköznapjaik biztonságához, életminőségük javításához, illetve a hazai gazdaság fejlődéséhez.
 
Miről olvashatnak a füzetben?
 
A Lakossági Tájékoztató Füzet azokat a társadalom szempontjából különösen fontos területeket mutatja be, amelyek hatékonyabb működéséhez az ÁSZ az elmúlt időszak ellenőrző, elemző és támogató tevékenysége révén hozzá tudott járulni.
 
A füzetben igyekeztünk néhány gyakran előforduló kérdésre válaszolni, míg a színes, infografikai elemekkel tűzdelt oldalakon tevékenységünk főbb következtetéseit szeretnénk bemutatni.
 
Büszkék vagyunk munkánk eredményeire, hiszen azért dolgozunk, hogy ezek a hazai lakosság életében is pozitív változásokat idézzenek elő. Ezért is bízunk abban, hogy a tájékoztató füzet révén tevékenységünk hasznosulása is láthatóbbá, érzékelhetőbbé válik a mindennapokban.
 
A Lakossági Tájékoztató Füzetet az alábbi linkre kattintva érheti el.