Mosson Ön is kezet, a kézmosás világnapján

2021-10-15 10:12
Október 15-e a kézmosás világnapja. Bár a kézmosás a mindennapok egyik leggyakrabban végzett, sokunk számára talán legtermészetesebb cselekvése, mégis világszinten fontos felhívni a figyelmet arra, hogy a fertőzések megelőzésének és ezáltal számos élet megmentésének még mindig a szappannal történő, alapos kézmosás a leghatékonyabb módja.
Biztosan Önök közül is sokan hallgatták gyermekként büszkén Semmelweis Ignác történetét, akinek korát megelőző felismerése kétségtelenül a világ egyik leghíresebb magyar orvosává tette. Semmelweis 1847-ben mutatta ki, hogy a kórházak rossz higiéniai körülményei, illetve a kézfertőtlenítés hiánya okozza a gyermekágyi láz miatti halálozások rendkívül magas számát a szülészeti osztályokon. Bár nézeteit kezdetben sokan tagadták, felfedezése, illetve a klórvizes kézmosás bevezetése hatalmas változásokat indított el az egészségügyben, mára pedig már az egész világon „az anyák megmentőjeként” hivatkoznak a magyar orvosra.
 
kezmosas
 
Talán sokan csodálkoznak azon, hogy életünk egyik legtermészetesebb cselekvésére egykor komoly, életeket mentő felfedezésként tekintettek. Ha felidézzük azonban a tavalyi esztendőt, hamar láthatjuk, hogy a tudósok világszerte a helyes, alapos és szappannal történő kézmosást tekintették a világjárvány visszaszorításának egyik leghatékonyabb eszközének. Az egész világon plakátok, reklámok, illetve egyéb, különféle gyerekeket és felnőtteket megszólító edukációs tartalmak révén igyekeztek a szakemberek felhívni a helyes kézmosás lépéseire a figyelmet.
 
A pandémia tehát bebizonyította, hogy Semmelweis intelmei örökérvényűek, a kézmosás pedig ma is az fertőzések megakadályozásának, illetve saját és mások egészségének, életének megóvásának az egyik legegyszerűbb és leghatékonyabb módja.
 
Arra biztatok mindenkit, hogy a világnap alkalmából olvassanak el egy írást Semmelweis Ignác munkásságáról és annak rendkívüli hatásáról, meséljenek erről gyermekeiknek, és elevenítsék fel velük közösen a helyes, alapos kézmosás nagyon egyszerű lépéseit.