Nagykövet lett az ÁSZ projektje

2021-03-01 13:00
Immár hetedik alkalommal, az idén természetesen a digitális térben rendezik meg a Pénz7 nagyszabású eseménysorozatát, amelyen eddig már összesen 1,7 millió diákhoz jutottak el a pénzügyi kultúra meghatározó ismeretei. A Pénz7-et korábban kezdeményező és a rendezésben a Pénzügyminisztérium, a Nemzeti Bank és az EMMI mellett továbbra is érdemi részt vállaló Magyar Bankszövetség a többi résztvevővel egyetértésben a „Pénzügyi Kultúra Nagykövete” intézményi díjat adományozta az Állami Számvevőszék Pénzügyi Tudatosság Projektjének. Az ÁSZ "a pénzügyi kultúra kutatása és fejlesztése, valamint a pénzügyi tudatosság szemléletének terjesztése érdekében végzett aktív és kiemelkedő szakmai tevékenységéért" részesült a rangos elismerésben. 
Régóta mondom, hogy a jót nemcsak tudni kell, hanem tenni is kell azért, hogy minél többen ismerhessék azt meg. Az Állami Számvevőszék immár tíz éve, társadalmi felelőségvállalásának kiemelt területeként segíti elő a magyar lakosság pénzügyi kultúrájának sokoldalú fejlesztését. 2014. óta ezt az Országgyűlés határozatban is megerősített támogatásával tehetjük.
 
A most kitüntetett Pénzügyi Tudatossági Projektet 2016-ban indítottuk útjára. Ennek keretében több platformon, változatos formákban járulunk hozzá a lakosság pénzügyekkel kapcsolatos ismereteinek, tudatosságának és attitűdjének a fejlesztéséhez. Az ÁSZ Hírportálján, illetve a projekt Facebook oldalán rendszeresen megjelenő cikkek és látványos animációs kisfilmek mellett különféle rendezvényeinkkel és képzéseinkkel is a megfontolt pénzügyi döntések, a megtakarítás, az öngondoskodás, a tervezés, egyszóval a tudatos gazdálkodás fontosságárára hívjuk fel a figyelmet.
 
Kaptunk már érte hideget, meleget, hogy nehéz időkben sem hagyunk fel a helyes pénzügyi gondolkodás terjesztésével. Természetesen nem tudtak bennünket eltéríteni, hiszen sokoldalú szakértelmünk felelőssé tesz minket a helyes megoldások felmutatásáért. A magyar családok nem kerülhetnek még egyszer súlyos adósságcsapdába. A fiatalok, de az idősebbek előtt is a láthatáron belül kell lenniük a tovább- és átképzési lehetőségeknek, mert ez is hozzátartozik a pénzügyi biztonsághoz. Sorolhatnám még, de a lényeg, amit hangsúlyozni szeretnék, hogy az egészséges, rugalmas, alkalmazkodni képes háztartások és az ugyanilyen állami költségvetés viszi előre biztonságosan, lendületesen és fenntarthatóan a hazai fejlődést.
 
 
Penz7_dijatado
 
Tavaly óta természetesen fókuszba kerültek mindazok a témakörök, amelyekben hasznos információkkal tudjuk segíteni a családokat a járvány okozta válsághelyzet kezelésében. Foglalkoztunk például a fizetési moratórium lehetőségével, az otthoni munkavégzés előnyeivel és hátrányaival, az online térben történő tudatos pénzügyi magatartással, valamint a váratlan pénzügyi helyzetek kezelésével, illetve a tervezés és a megtakarítás fontosságával. Ezzel párhuzamosan pedig egy új animációs kisfilm szériát is indítottunk, amelyben két szereplő, Dani és Bori élethelyzetein keresztül járjuk körül a családtámogatási rendszert és a támogatási formákat.
 
Ehelyütt is biztosíthatok mindenkit, hogy mind a pénzügyi kultúra fejlesztés módszereiben, mind fórumaiban és eszköztárában továbbra is új meg új, korszerű és hatékony megoldásokkal fogunk előállni. Az ÁSZ elhivatottsága, szakmai és társadalmi tevékenysége a jövőben is hozzájárul majd a hazai háztartások pénzügyi biztonságának megerősítéséhez. A kollégáim nevében is szívből köszönöm a projektünk kultúra nagyköveti címét, a rangos, megtisztelő elismerést, amely még inkább elkötelez minket fontos társadalmi céljaink iránt.