Ne az ellenőrzést, hanem a bürokráciát csökkentsük!

2020-11-25 06:00
Az ÁSZ egyik fontos feladata, hogy az ellenőrzések tapasztalatai és szakmai elemzései alapján javaslatokkal támogassa a törvényhozást. Ebben a feladatkörében képviseli az ellenőrzöttek jogos, megalapozott igényeit, a társadalomnak a különféle intézmények és szervezetek hatékony és felelős működésére vonatkozó érdekeit. Ezek a javaslataink természetesen korántsem mindig találnak lelkes fogadtatásra, hiszen esetenként a megszokott, épp ezért a bürokrácia szemüvegén át nézve beváltan biztonságos eszköztárat egyszerűsítik, korszerűsítik. Viszont a Covid-19 járvány körülményei között dolgozó és a helyi közösségek életében nélkülözhetetlen szerepet betöltő önkormányzatok érdekében kötelességünknek érezzük, hogy most újra hangot adjunk egy korábbi, reméljük, mások által sem elfeledett javaslatunknak.
Az ÁSZ az évek során már többször jelezte, 2019 októberében pedig jogszabály változtatást is kezdeményezett a költségvetési kifizetésekhez kapcsolódó aláírások tekintetében. Az államháztartással kapcsolatos jogszabályok öt aláíráshoz kötik a költségvetési kifizetéseket. Tapasztalataink azt mutatják, hogy az öt aláírásos rendszer rendkívül magas adminisztrációt igényel, amely egyben magas hibaforrás lehetőséget rejt magában és mára már elavultnak számít. Járványhelyzetben – az otthoni munkavégzés körülményei között, a sajnálatos megbetegedések esetében – különösen időigényes és nehézkes mind az öt aláírást különböző személyektől begyűjteni. Megítélésünk szerint két aláírásnak van kiemelkedő jelentősége: a kötelezettségvállaló és a teljesítésigazoló személy aláírásának. Alapvető, hogy veszélyhelyzetben is csak az arra felhatalmazott személy vállaljon pénzügyi kötelezettséget, illetve igazolja a megrendelés megfelelő teljesítését. Előre gondoskodni kell ezeknek a személyeknek a jogszerű helyettesítéséről esetleges megbetegedésük esetére. A másik három aláírási kötelezettséget viszont – legalább a veszélyhelyzet idejére – fel lehet függeszteni. Megítélésünk szerint ez normál körülmények között is célszerű lenne, ahogy azt már az ÁSZ a 2017. évi tevékenységéről az Országgyűlés részére készített beszámolójában jelezte. Ezzel a javaslattal az ÁSZ ismét a pénzügyminiszterhez fordul, és egyúttal kezdeményezi az államháztartási gazdálkodás szabályainak gyors áttekintését, és a veszélyhelyzetben indokolatlan szabályok átmeneti felfüggesztését.
 
A veszélyhelyzetre való tekintettel kötelességünknek érezzük, hogy az ellenőrzés tapasztalatai szerint az önkormányzatoknak egyébként is rendkívül sok nehézséget okozó és nehezen indokolható szabályok legalább átmeneti felfüggesztésére hívjuk fel a figyelmet.
 
A túl bürokratikus szabályozás melegágya a szabályok áthágásának, fenntartása tehát épp azt veszélyezteti, amit védeni hivatott: a hatékony és etikus működést. Meggyőződésünk szerint a törvényelőkészítők és a törvényhozók eminens feladata, hogy mindenkor megfontolt, kiérlelt választ adva a világ változásaira, új lehetőségeire és kihívásaira, viszont fölös késlekedés nélkül döntsenek a szükséges teendőkről, köztük a jogszabályokról is.   
 
Az ÁSZ az értékelésen és a javaslattételen túl annyit tehet, és természetesen tesz is a jelen helyzetben, hogy egyrészt az ellenőrzéseit a modern technika alkalmazása révén kiterjeszti a közpénz felett rendelkező szervezetek minél szélesebb körére, másrészt a digitalizáció segítségével elkerüli a személyes kontaktokat, jelentősen növelve az egészségügyi biztonságot, és érdemben csökkentve az ellenőrzött szervezetek terhelését is. Az önkormányzatok körében már 2019. decemberében elindítottuk a felkészítést az ún. monitoring jellegű ellenőrzésünkre, amely maximálisan figyelembe veszi ezeket az új szempontokat: helyszíni ellenőrzést nem tartunk, múltra vonatkozó adatokat nem kérünk be, és a szükséges minimumra csökkentettük az elektronikus úton rendelkezésre bocsátandó dokumentumok körét. Ugyanakkor az ellenőrzés minden önkormányzatra kiterjed.
 
A túlzott, felesleges bürokrácia lebontása együtt az ÁSZ ellenőrzések jelentősen modernizált kiterjesztésével nagyszerű eredményeket érhetnek el a közpénzt kezelő intézmények, kiváltképpen az önkormányzatok és hivatalaik integritásának és hatékonyságának további növelésében, ami egy járvány okozta vészhelyzetben - amely szülhet akár új korrupciós kockázatokat is - rendkívüli fontossággal bír. Növeli a közbizalmat, az pedig a járvány hatásainak csökkentésére, végső soron leküzdésére való társadalmi képességünket is erősíti.
 
Az Állami Számvevőszéknek nemcsak javaslatai vannak, az ellenőrzései során sem a hibakeresés a célja, hanem az, hogy az esetleges hiányosságok feltárásával a kellő pozitív változások mihamarabb elinduljanak, és fenntarthatóan működjenek. A járvány idején mindez fokozottan igaz.