Domokos László

Örök nyugalomra helyezték Fekete Györgyöt

2020-06-26 10:38
2020. június 23-án a Fiumei úti sírkertben vettek végső búcsút Fekete Györgytől, a Magyar Művészeti Akadémia néhai első, majd tiszteletbeli elnökétől. A szertartáson Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke is lerótta tiszteletét.
Domokos László az Állami Számvevőszék elnöke így emlékezik Fekete Györgyről:
 
„2011-ben, amikor kiépítette a magyar kultúra emblematikus intézményét, a Magyar Művészeti Akadémiát, mindvégig azt tekintette feladatának, hogy elősegítse a magyar és az egyetemes kultúra értékeinek érvényesülését, megóvását, a magyar művészeti élet hagyományainak tiszteletét, új, értékes alkotások megszületését.
 
Emlékeimben élesen él hivatalomban tett látogatása, amikor alig pár évvel az indulást követően fontos szakmai kérdéseket vitattunk meg az új köztestület és a számvevőszéki ellenőrzések vonatkozásában. Fekete György az MMA elnökeként és jómagam, az Állami Számvevőszék elnökeként egyetértettünk abban, hogy közös érdekünk egy jól működő akadémia.”
 
MMA
 
Fekete György belsőépítész, iparművész, a nemzet művésze életének 88. évében, április 15-én hunyt el. Több évtizeden átívelő, rendkívül gazdag alkotói életműve mellett aktív kulturális közéleti tevékenységet vállalva dolgozott, és az MMA elnökeként, majd tiszteletbeli elnökeként a hazai kulturális élet gazdagítását szolgálta.
 
Fekete György munkásságát elismerték Munkácsy-díjjal, Magyar Művészetért díjjal, Kossuth-díjjal, a Köztársaság Elnökének Érdemérmével és a Magyar Érdemrend nagykeresztjével is. Több település díszpolgára, a professor emeritus cím birtokosa volt, valamint tagja egyebek mellett a Szent Korona Testületnek és elnöke a Nemzet Művésze díj Bizottságnak.