Országgyűlési határozat a teljesítménymérésről

2020-09-21 21:00
Az Országgyűlés az első őszi ülésnapon, 2020. szeptember 21-én elfogadta az Állami Számvevőszék 2019-es tájékoztatóját, valamint határozatban támogatja a Számvevőszék minden olyan tevékenységét, amely a teljesítményen és annak mérésén alapuló felelős gazdálkodást erősíti a közszférában.
2020. május 13-án nyújtotta be az Állami Számvevőszék a 2019-es szakmai tevékenységéről szóló tájékoztatót az Országgyűlésnek, amely 2020. július 2-án került az Országgyűlés napirendjére. Az Országgyűlés plenáris ülésén Domokos László az ÁSZ ellenőrzési és elemzési tapasztalataira alapozva felvetette, hogy a közpénzzel és a közvagyonnal való eredményes gazdálkodás érdekében célszerű a teljesítménymérést tudatosan alkalmazó szervezetek számának növelése, a teljesítménykritériumok meghatározásának erősítése.
 
Az Országgyűlés 2020. szeptember 21-én elfogadta az Állami Számvevőszék 2019-es tájékoztatóját, valaminttámogatja az Állami Számvevőszék minden olyan ellenőrzési és elemzési tevékenységét, amely a teljesítményen és annak mérésén alapuló, az Alaptörvénynek megfelelő felelős gazdálkodást erősíti.
 
DL_expoze2
 
Az Állami Számvevőszék kiemelt feladatának és stratégiai küldetésének tekinti a teljesítmény kultúrájának megteremtését, illetve a közszféra teljesítményének objektív mérését és értékelését lehetővé tevő rendszerek kiépítésének és működtetésének támogatását. A számvevőszék egyedülálló és tényszerű tapasztalatokkal rendelkezik a közpénzügyekről, ide értve a központi államon túl az egész önkormányzati szektort, a nemzeti vagyon kezelését, az európai uniós források felhasználását vagy éppen az államadósság alakulását is.
 
Az Alaptörvényben foglaltak szerint a közpénzt, közvagyont nemcsak szabályosan, hanem eredményesen kell felhasználni. Ehhez nélkülözhetetlen a teljesítmény mérése annak érdekében, hogy a stratégiai célok megfelelően előkészítettek, megalapozottak legyenek, a célkitűzések teljesítése mérhető legyen, szükség esetén lehetővé váljon a célok elérését biztosító eszközök korrekciója az elvárt eredmény érdekében.